La nivel european, România are una dintre cele mai reduse ponderi ale persoanelor care lucrează raportat la populația rezidentă


România are una dintre cele mai reduse ponderi ale persoanelor care lucrează raportat la populația rezidentă, dintre țările din regiune, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu doar 44,4%, ne situăm sub media UE (46,8%, rezultată din 209.093 mii lucrători din 446.825 mii locuitori, la recalcularea datelor după Brexit).

În trei state din fostul bloc estic – Cehia (51%), Bulgaria (50,5%) și Slovenia (50,3%) – peste jumătate dintre rezidenți desfășoară o activitate prin care se întrețin, împreună cu familia lor. Implicit, susțin consumul și alimentează prin taxe și impozite bugetul statului, ceea ce permite derularea politicilor sociale și a investițiilor publice.

La vest, Ungaria (48,3%), are un procentaj semnificativ mai ridicat decât noi și se situează peste media europeană. Însă Polonia (43,1%), care stă ceva mai slab decât noi la acest indicator și furnizează, alături de România, cel mai mare număr de muncitori statelor occidentale dezvoltate.

La coada clasamentului este Croația (41,6%), particularitate care explică în mare parte evoluția slabă a acestei țări după aderarea la UE. Cehia are un rezultat economic aproximativ egal în euro cu al nostru, dar obținut cu mai puțin de două treimi din numărul de lucrători.

Olanda față de România, are aproape un milion de lucrători în plus la o populație cu peste două milioane de persoane mai redusă.

Pe partea țărilor din sudul continentului, fie ele mai mult sau mai puțin bine plasate în raport cu media UE la PIB/locuitor. Românii fiind veri buni cu italienii și de inspirație culturală franceză, ceea ce ridică deja un semn de întrebare pentru viitor.

 

Sursă foto: pexels.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed