Aproape 60% din medicii tineri, sub 35 de ani, intenționează să emigreze, arată un studiu realizat de Colegiul Medicilor din România. Și nu salariul este motivul pentru care vor să părăsească România, deoarece un medic rezident câștigă, de exemplu, aproximativ cât un coleg din Franța, spune la RFI, dr. Marius Zaharia, președintele Comisiei pentru Medici Rezidenți a Colegiului Medicilor din România.
Doctorii sub 35 de ani declară în proporție de 57,5% o intenţie probabilă (40,3%) sau una sigură (17,2%) de a emigra, arată un un studiu dat publicităţii de Colegiul Medicilor din România, citat de Hotnews.ro. Potrivit cercetării, tendinţa declarată de a emigra scade odată cu vârsta medicului.
Dr. Marius Zaharia, președintele Comisiei pentru Medici Rezidenți a Colegiului Medicilor din România: Majoritatea medicilor sub 35 de ani și-au exprimat intenția de a pleca din cauza multiplelor nemulțumiri. O dată este lipsa de predictibilitate a viitorului, în special pentru medicii rezidenți care își desfășoară rezidențiatul pe loc, nu pe post. Asta înseamnă că la finalul studiilor ei nu au nicio garanție că vor avea un loc de muncă ulterior. Nu știu unde vor profesa, motiv pentru care viața lor este cumva în stand by până află unde își vor continua cariera. De altfel, toată lumea se înghesuie în centrele universitare. Eterogenitatea distribuției medicilor în țară este cu adevărat problema la noi din cauza faptului că încă pregătirea medicilor este precară.
La finalul rezidențiatului foarte mulți medici nu se simt pregătiți să desfășoare un act medical în condiții de siguranță pentru pacienți. Și mai este și problema infrastructurii. Dacă în marile centre universitare din țară această problemă este cvasi rezolvată, în teritoriu, în continuare infrastructura este precară, iar de multe ori medicii din teritoriu sunt obligați doar să trimită pacienți mai complecși către centrele universitare. Un alt motiv pentru care foarte mulți vor să plece este că nu se simt apărați. De exemplu, medicii rezidenți nu au poliță de malpraxis dedicată lor, fapt ce îi determină să practice o medicină foarte defensivă. Un alt motiv ar fi numărul mare de gărzi tocmai din cauza acestei distribuții eterogene. Din foarte multe locuri lipsesc medicii, motiv pentru care aceștia sunt obligați să facă un număr foarte mare de gărzi.
Continuarea pe RFI.ro
Sursa foto – pixabay.com