Deficitul de specialiști IT și ingineri persistă în ciuda salariilor atractive: O radiografie a pieței muncii din 2023

Large group of computer programmers working in the office. The view is through glass.


Locurile de muncă în domeniul dezvoltării software, ingineriei și tehnicilor rămân dificil de ocupat, în ciuda salariilor atractive, potrivit unui studiu efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

În primul semestru al acestui an, angajatorii au abordat cu 30% mai mulți candidați comparativ cu anul 2022.

Industriile IT, inginerie și tehnică sunt sectoare în care salariile au cunoscut o creștere constantă, cu o creștere a veniturilor cu peste 10% față de anul precedent, conform datelor înregistrate de angajatori în platformă.

Datele de la BestJobs din prima jumătate a anului 2023 indică faptul că recrutorii se confruntă cu o piață a muncii extrem de competitivă, mai ales în sectoarele IT, inginerie și tehnic.

Experții în resurse umane afirmă că deficitul de candidați specializați care îndeplinesc cerințele posturilor din aceste domenii face ca procesul de recrutare să se prelungească semnificativ, durata medie de recrutare ajungând la 3 luni pentru pozițiile de nivel mediu și 6 luni pentru cele de nivel senior.

În primele șase luni din 2023, pe BestJobs au fost publicate aproximativ 210.000 de anunțuri, din care 27% au fost locuri de muncă în aceste domenii. În acest interval, angajatorii au contactat un total de aproximativ jumătate de milion de candidați prin intermediul platformei, cu 30% mai mulți decât în primul semestru al anului anterior.

Cu privire la salariile oferite în prezent, IT-ul, ingineria și sectorul tehnic sunt printre domeniile în care salariile au cunoscut o creștere constantă, cu majorări de venituri de peste 10% față de anul precedent, potrivit datelor înregistrate de angajatori în platformă.

Recrutorii HIRE au indicat că în IT, un Inginer software cu experiență a solicitat între 2.400 și 2.700 euro net, iar un Inginer QA pentru Automatizări între 1.900 și 2.500 euro net.

În domeniul ingineriei, salariile dorite variază între 1.700 și 2.400 euro net pentru un Inginer Constructor senior, între 1.500 și 2.200 euro net pentru un Inginer proiectant instalații și ofertare, între 1.600 și 2.200 euro pentru un Inginer rețele hidrotehnice și între 1.400 și 2.000 euro pentru un Inginer electric în domeniul energiei regenerabile. Mecanicii și tehnicienii auto pot câștiga între 1.200 și 1.800 euro net, iar un Electrician de mentenanță poate ajunge la un venit de 1.300 euro net.

Principalul motiv pentru care domeniile cu cel mai mare deficit de specialiști rămân IT-ul, Ingineria și Tehnicul este faptul că pregătirea academică sau profesională nu poate ține pasul cu cererea, iar situația economică actuală creează o altă barieră în calea recrutării în aceste domenii.

Cu toate acestea, peste 2.400 de posturi și-au găsit candidatul potrivit prin intermediul proiectelor de recrutare HIRE, care au fost facilitate de BestJobs pentru angajatorii care au nevoie de suport în recrutare, cu o alocare minimă de resurse și rezultate rapide.

Rata de succes a fost de 92%, cu un timp mediu de livrare de 23 de zile, care este cu 30% mai mic decât în cazul recrutării tradiționale.

Încă de la lansarea serviciului, recrutorii HIRE au fost implicați în găsirea candidaților potriviți pentru diverse domenii cu deficit de specialiști, în special pentru poziții precum Tehnician Sisteme de Securitate, Technical Advisor, Automation Engineer, Contabil senior, Inginer vânzări, Quality Engineer, Software Developer, Inginer ofertare, Specialist HR, Electrician, Area Sales Manager.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed