Creșterea dobânzilor împiedică românii să mai ia credite ipotecare

Worn out apartment building from the communist era against blue sky in Bucharest Romania. Ugly traditional communist housing ensemble


Creșterea ratelor dobânzilor a redus apetitul românilor pentru credite ipotecare, iar numărul tranzacțiilor cu apartamente în București și în alte orașe mari din România a scăzut cu aproape 30%.

Comparativ cu ultimii patru ani, în care soldurile creditelor ipotecare au crescut în medie cu 10-12% pe an, creșterea medie anuală a stocului de credite ipotecare a fost de numai 1,2%, cu o încetinire notabilă începând cu a doua jumătate a anului trecut.

Stocul creditelor pentru locuințe a scăzut în fiecare din primele patru luni ale acestui an, ceea ce înseamnă că băncile au acordat mai puține credite pentru locuințe decât au fost rambursate. Perspectivele dobânzilor pentru a doua parte a anului arată puține semne de îmbunătățire, astfel că ne așteptăm să vedem o continuare a acestui trend.

Evoluția anuală a creditelor pentru locuințe va intra în teritoriu negativ, iar o consecință este faptul că procentul tranzacțiilor care se bazează pe credit scade, pentru că o parte dintre cumpărători nu își mai permit să acceseze un credit ipotecar, așa că se văd nevoiți să amâne decizia de cumpărare”, explică Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

Potrivit IRCC, se estimează că rata de bază pentru creditele ipotecare va rămâne relativ constantă de la 5,98% în T2 2023, ajungând la 5,94% în T3 și apoi în jurul valorii de 5,95% în ultimele trei luni ale anului. După doi ani de creșteri susținute și generalizate, consultanții Colliers notează că anul acesta se va înregistra o scădere a numărului de tranzacții și o evoluție mixtă a prețurilor.

Cu toate acestea, fundamentele pieței imobiliare rămân puternice, iar creșterea salariilor este, de asemenea, puternică, salariul mediu net crescând cu 15% de la an la an, până la 4.564 lei în aprilie 2023, peste inflația din aceeași perioadă.

Consultanții Colliers consideră că, dacă această tendință va continua, va duce la o îmbunătățire a prețurilor locuințelor, care au fost grav afectate în ultimii doi ani. De asemenea, piața are o evoluție bună, numărul tranzacțiilor cu apartamente în București și în marile orașe crescând cu aproximativ 20-30% în 2023 față de nivelul de dinaintea pandemiei.

Perspectiva încetinirii inflației, atât în România, cât și la nivel european, va relaxa piața financiară și, în final, va duce la scăderea costurilor de împrumut pentru achiziția de locuințe, potrivit consultanților Colliers. De la începutul acestui an, ROBOR 3M a scăzut cu un punct procentual, de la 7,56% la 6,55%.

În București, ajustarea ofertei de locuințe noi pe fondul scăderii cererii a fost evidențiată în primul trimestru al acestui an de o scădere accentuată a numărului de unități livrate: doar 4.666 de locuințe au fost livrate în primele trei luni ale anului 2023, în scădere cu 16% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Tendințele de pe piața imobiliară sunt strâns legate de evoluțiile din economia generală, iar perspectivele bune pentru economia românească au fost subliniate în cele mai recente previziuni ale Comisiei din această primăvară.

În ciuda unei încetiniri a creșterii economice în UE față de tendința din 2022, se așteaptă ca România să atingă 3,2% în 2023 și 3,5% în 2024, conform estimărilor CEE, cea mai mare rată de creștere economică din CEE și a treia cea mai mare prognozată în UE.

Aceste perspective, împreună cu a doua cea mai mică rată a inflației din CEE-6 și nivelul investițiilor publice în infrastructură, contribuie la un climat investițional pozitiv.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed