Artiștii români, printre cei mai prost plătiți din Europa


Meseriile din domeniul Artă și entertainment sunt printre cel mai prost plătite din Europa. O statistică sectorială a veniturilor medii lunare din Uniunea Europeană, țările Schengen și statele care erau candidate la aderare la începutul acestui an poziționează artiștii în partea de jos a clasamentului, cu 2385 de euro venituri medii brute – semnificativ mai mici decât în Educație, 2624 de euro, și Comunicare, 3596 de euro. Pe primul loc al clasamentului sunt cei din Bănci-finanțe, cu 3871 de euro, ceea ce reprezintă cu aproape 60% în plus. Cel mai prost plătiți europeni sunt cei care lucrează în Turism și restaurante.

Situația diferă foarte mult de la o țară la alta. Cele mai mari venituri pentru artiști și entertaineri sunt în Elveția, unde profesiile din această categorie sunt aproape de vârf, imediat după Finanțe, cu echivalentul a peste 6300 de euro. Dintre țările din universul cercetării, cele mai mici venituri sectoriale sunt obținute în Albania – echivalentul a 428 de euro. Altfel spus, un artist din Albania câștigă mai puțin de 7% din cât câștigă un artist din Elveția.

În Uniunea Europeană, cele mai mari venituri sectoriale sunt în Luxemburg, unde ținta este 5000 de euro. Italia și Danemarca se apropie de 4000, iar Franța și Suedia trec de 3000 de euro pe lună. La polul opus, statele UE cu cele mai mici venituri pentru artiști sunt Bulgaria, cu puțin peste 500 de euro pe lună, Lituania, România, Ungaria, Polonia și Letonia – în intervalul 750-1000 de euro. La o medie ponderată, artiștii Europei nordice și occidentale au venituri de 3 ori mai mari decât cei din țările ex-comuniste.

Artă, divertisment și recreere este domeniul profesional cu una dintre cele mai mari disparități de gen. Chiar și în România, unde aceste disparități sunt mai mici decât în țările occidentale, femeile au venituri de doar 77% față de bărbați. La nivel european, diferența de gen se cuantifică la aproape 700 de euro. În UE-27, care include membrii UE și țări în curs de aderare, bărbații câștigă cu o treime în plus față de femei.

sursa datelor: Eurostat

 

Sursă foto: istockphoto.com

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed