Sectoarele de energie înregistrează cele mai mari creșteri de afaceri din 2022

Digital generated image of multiple environmental rectangular cross sections with different types of energy supply. Sustainable city concept.


Analiza realizată de ZF pe datele din Registrul Comerţului a relevat că trei industrii conexe cu energia domină topul creşterilor de afaceri din 2022 în comparație cu 2021.

Industria extractivă şi serviciile asociate, producţia de produse de cocserie și de produse rezultate din prelucrarea ţiţeiului, precum și producția și furnizarea de energie se situează în fruntea clasamentului.

Situația actuală nu este surprinzătoare având în vedere explozia prețurilor la energie din 2022, cauzată de invazia Rusiei în Ucraina. Acest eveniment a reconfigurat relaţiile geopolitice și a pus sub semnul întrebării aprovizionarea Europei cu gaze.

Preţurile la carburanți au crescut considerabil, însă aceasta nu a diminuat consumul. În 2022, toate restricţiile pandemice au fost eliminate, permițând oamenilor să circule liber, să se distreze în oraș și să călătorească.

Această înclinație către activități sociale este vizibilă și în evoluția altor sectoare relevante, cum ar fi HoReCa (cu o creștere de 26,9%) și agențiile de turism (cu o creștere de 50%). Aceste industrii au fost profund afectate de pandemia de COVID-19.

Potrivit datelor RECOM, sectoarele care s-au confruntat cu dificultăți în timpul crizei sanitare au înregistrat o creștere semnificativă în 2022. Deși prețurile au crescut considerabil, oamenii au preferat să cheltuie bani pe experiențe în detrimentul bunurilor materiale, o situație diametral opusă comparativ cu anii 2020 și 2021.

În general, 2022, un an marcat de conflictul de la frontiera cu Ucraina, inflația record și creșterile de dobânzi, a fost un an extrem de pozitiv pentru mediul de afaceri românesc. Cifra de afaceri cumulată a celor peste 800.000 de companii din economie s-a apropiat de 2.500 de miliarde de lei, cu 16% mai mult decât în 2021, cel de-al doilea an al pandemiei. Creșterea este în linie cu rata inflației anunțată de INS.

Doar 22 dintre sectoarele majore din economie au avansat mai mult decât mediul de afaceri în ansamblu. În 2022, cinci industrii au avut o performanță mai slabă decât în anul anterior, în timp ce 33 de ramuri ale economiei au înregistrat o creștere, însă sub rata inflației, indicând că doar creșterea prețurilor le-a menținut pe plus.

 

Credit foto: gettyimages.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed