Franța a devenit prima țară europeană care interzice reclamele la combustibili fosili și promite amenzi de până la 100.000 de euro


Franța devine prima țară din Europa care interzice reclamele la combustibili fosili, după adoptarea unei noi legi climatice, relatează Euronews. Anunțată din 22 august, legislația interzice reclamele pentru toate produsele pe bază de combustibili fosili – petrol sau energie produsă din arderea de cărbune.

Totuși, reclamele sunt încă permise pentru gaze naturale, însă legea va fi revizuită în acest sens începând din vara anului viitor. Companiile care încalcă noile reguli vor primi amenzi între 20.000 și 100.000 de euro, iar cei care încalcă în mod repetat legea vor fi amendați cu dublul acestor sume.

Noua lege din Franța a fost adoptată după o lungă campanie a organizațiilor de mediu, inclusiv a Greenpeace, la Uniunea Europeană pentru interzicerea acestor reclame pe teritoriul întregului bloc.

Criticii spun, însă, că legea nu e suficient de aspră și că include portițe prin care companiile pot ocoli interdicția. „Veți citi peste tot că reclamele la combustibili fosili sunt, de acum, interzise, însă acest lucru nu este adevărat!”, a transmis Greenpeace pe Twitter, după anunțul guvernului de la Paris.

Activiștii critică faptul că reclamele la gaze naturale nu au fost și ele interzise dar și faptul că reclamele pentru sponsorizări de evenimente încă sunt permise.

Alții spun că legea merge prea departe, mai ales în condițiile crizei costurilor de trai din Europa. Furnizorii se plâng că nu îi mai pot anunța pe clienți atunci când scad prețurile la combustibili.

Deși Franța este prima țară care interzice astfel de reclame la nivel național, capitala olandeză, Amsterdam, a fost prima care a introdus o astfel de reglementare, anul trecut.

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed