Alertă economică în România: Impactul măsurilor fiscale stârnește îngrijorări semnificative în rândul angajaților

Man standing holding black wallet empty of money


În cadrul contextului actual de modificări fiscale propuse de Guvern pentru a acoperi deficitul bugetar, peste 60% dintre angajații români se arată extrem de îngrijorați de impactul negativ asupra veniturilor personale, puterii de cumpărare și stabilității economice a țării, potrivit unui sondaj național realizat de Novel Research.

Acest sondaj a inclus populația ocupată din România, cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 de ani, și relevă că, în lumina inflației în creștere, există îngrijorări că aceste măsuri fiscale vor afecta veniturile disponibile ale gospodăriilor.

Sondajul dezvăluie că majoritatea covârșitoare a angajaților din România sunt cu adevărat preocupați și bine informați cu privire la schimbările fiscale propuse, analizând impactul acestora la nivel personal.

Mai mult de 82% dintre respondenți sunt la curent cu măsurile fiscale preconizate de Guvern. În general, 7 din 10 angajați se îngrijorează cu privire la efectele măsurilor guvernamentale asupra puterii de cumpărare, iar aproape 8 din 10 consideră că noile măsuri vor duce la creșterea prețurilor la produse și servicii, agravând inflația.

Această majoritate semnificativă reflectă preocupările în legătură cu evoluția economică și capacitatea cetățenilor de a menține un nivel de trai stabil.

În cadrul acestui context, măsurile ce privesc TVA-ul unic de 19% și creșterea taxării tichetelor de masă cu 10% sunt considerate negativ influențatoare asupra angajaților, potrivit unei majorități semnificative de 69% și, respectiv, 66% dintre respondenți. Aceste măsuri au un impact direct asupra veniturilor angajaților.

În plus, dat fiind faptul că multe companii oferă tichete de masă ca beneficiu suplimentar pentru angajați, o creștere a taxării tichetelor de masă este văzută de 38,1% dintre respondenți ca o reducere a valorii acestui beneficiu, în timp ce 26% se tem că nu vor mai primi tichete de masă. Cei care primesc tichete de masă consideră că puterea lor de cumpărare scade.

Sondajul relevă și îngrijorarea angajaților cu privire la impactul asupra mediului de afaceri: 8 din 10 angajați cred că statul român sprijină mediul de afaceri într-o măsură mică sau deloc.

Această percepție de lipsă de susținere poate descuraja antreprenoriatul și investițiile, având potențiale efecte negative asupra creșterii economice și creării de locuri de muncă.

Există o percepție răspândită în rândul populației cu privire la instabilitatea sistemului fiscal din țară: 75% dintre cei chestionați exprimă o îngrijorare semnificativă în ceea ce privește stabilitatea acestuia.

Un procent de 82% din participanții la sondaj știau despre pachetul de modificări de taxe și impozite propuse de Guvernul României, ceea ce arată o preocupare semnificativă a oamenilor pentru evoluția economiei și menținerea nivelului de trai considerând că noile măsuri vor afecta nivelul venitului personal.

O percepție larg răspândită de instabilitate poate duce la o încredere redusă în instituțiile fiscale ale țării. Acest lucru poate afecta comportamentul economic al individului, cum ar fi investițiile sau planificarea financiară pe termen lung”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

Sondajul, care analizează percepția angajaților români cu privire la pachetul de măsuri fiscale propuse de Guvern, a fost realizat de Novel Research în perioada 10-21 august, pe un eșantion reprezentativ format din 1042 de persoane ocupate cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 de ani, din mediul urban. Marja de eroare a sondajului este de +3.6% pentru un nivel de încredere de 95%.

 

Sursă foto: gettyimages.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed