Yuanul digital, noua armă geopolitică a Chinei


Presate de apariția bitcoinului și a cryptomonedelor, băncile centrale din întreaga lumea caută variante pentru lansarea propriilor monede digitale. Dintre țările cele mai avansate în materie, China este cea care speră cel mai mult, cu yuanul digital, să poată concura, în timp, cu dolarul.

Potrivit publicației BFM TV, în prezent, singura monedă digitală (CBDC) care a început concret să fie utilizată la scară mare este yuanul digital. Cifrele invocate la finalul lunii octombrie de un înalt responsabil al Băncii centrale chineze arată că 140 de milioane de portofele erau deschise la acea dată, cu o valoare totală de 62 de miliarde de yuani, respectiv 9,7 miliarde de dolari. Având în vedere că trecuseră doar cinci luni de la lansare, se poate vorbi de o adoptare rapidă, sub presiunea puterii centrale.

Chiar dacă datele tehnice rămân destul de neclare, ideea este de a digitaliza cash-ul garantând utilizatorilor tranzacții instantanee. Și în special tranzacții care pot fi urmărite, ceea ce ar putea oferi puterii comuniste o modalitate suplimentară de control asupra populației.

Lansarea monedei digitale coincide cu reprimarea dură a bitcoinului și a industriei de minare a cryptomonedelor din ultimele luni, care ar fi putut constitui o concurență pentru yuanul digitaal.

După ce va fi pus la punct pe teritoriul național, dorința guvernului chinez este de a exporta yuanul digital.

“Marea putere în China nu este doar de a gândi la un proiect de monedă digitală a băncii centrale, ci de a avea un ansamblu de infrastructuri care sunt în curs de dezvoltare. Este evident că Beijingul dorește să ocupe un loc tot mai important în funcționarea economiei mondiale, să stabilească o rețea de țări partenere, să aibă în comun anumite infrastructuri etc”, afirmă Xavier Laveyssiere, cercetător în cryptomonede.

Deși datele tehnice nu sunt încă disponibile, ideea Chinei este clară: răspândirea monedei sale de plată cât mai mult posibil în lume astfel încât, pe termen lung, să poată concura cu dolarul.

În Europa și în Statele Unite, astfel de proiecte sunt încă în stadii experimentale.

Sursă foto: unsplash.com/

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed