WSJ: după un referendum forțat, urmează anexarea la Rusia


Conform Wall Street Journal, Rusia este pregătită să anexeze în mod oficial teritoriile ocupate din Ucraina, după ce a organizat referendumuri care au implicat coerciție, amenințări și, în unele locuri, soldați care au mers din ușă în ușă și au forțat oamenii să voteze sub amenințarea armelor.

Kievul și guvernele occidentale au descris voturile ca fiind un simulacru menit să confere o aparență de legitimitate confiscării de către Moscova a teritoriului ucrainean la șapte luni de la invazia sa. De asemenea, acestea ar putea permite Moscovei să afirme că orice efort al forțelor ucrainene de a recuceri teritoriile, în sudul și estul țării, reprezintă un atac împotriva Rusiei însăși.

Locuitorii din zonele ocupate au declarat că soldații ruși i-au obligat să voteze, cu armele scoase, într-o demonstrație coregrafiată de susținere a planului Moscovei de a face din regiunile lor parte din Rusia. Ei au spus că unii simpatizanți ruși au fost aduși din alte regiuni pentru a vota în secțiile de votare, pentru a crea impresia că este vorba de un vot obișnuit.

“Acest referendum, îl fac în stilul lor rusesc, doar pentru imagini”, a declarat Serhiy Ivaschenko, șeful unui district din orașul Kherson, singura capitală regională pe care Moscova a pus stăpânire de când a început invazia la scară largă în acest an. El a făcut naveta între Kherson și teritoriul ucrainean, părăsind orașul chiar înainte de începerea votului înscenat, dar rămâne în contact cu multe persoane care se află încă acolo. El a estimat că aproximativ 30% din populația Khersonului de dinainte de război a rămas în oraș.

“Rușii bat la uși”, a spus dl Ivaschenko. “De obicei, sunt două femei cu o urnă de vot. Și, bineînțeles, doi soldați cu arme. Dar nu au resursele necesare pentru a bate la toate ușile”.

Votul în părțile controlate de Rusia din patru regiuni – Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia – a început pe 23 septembrie și s-a încheiat marți după-amiază, ora locală. Așa cum era de așteptat, rezultatele oficiale au susținut că arată un sprijin covârșitor în teritoriile ocupate pentru aderarea la Rusia, deschizând calea pentru ca președintele rus Vladimir Putin să anunțe anexarea lor vineri, când este programat să se adreseze parlamentului rus, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed