Voucherele de vacanță ar putea fi acordate și angajaților din sectorul privat începând de anul viitor

Woman using laptop and making a reservation for her travel.


Un proiect legislativ care discută despre emiterea voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul privat a fost discutat recent de reprezentanți ai sectorului turistic, ai întreprinderilor mici și mijlocii, ai Camerei de Comerț și Industrie și de parlamentari.

Dacă legea va fi adoptată, începând de anul viitor vor fi acordate vouchere în valoare de 1.450 de lei pe an. Impactul bugetar estimat este de 6 miliarde de lei anual, ceea ce reprezintă 0,42% din PIB.

“Voucherele de vacanță oferite angajaților din sectorul public au fost folosite în special în afara sezonului. Suntem interesați să asigurăm accesul la sănătate și relaxare pentru toți lucrătorii din România. Am discutat cu mediul de afaceri despre impactul bugetar, care pare semnificativ, de 6 miliarde de lei. Cu toate acestea, românii au cheltuit anul trecut 2,5 miliarde de euro în afara granițelor țării. Să ne imaginăm că jumătate din acești bani au rămas în România și atunci nu ar mai trebui să discutăm despre impactul bugetar”, a declarat senatorul PSD Radu Oprea.

Prin acordarea acestor vouchere de vacanță, se vor crea aproximativ 150.000 de locuri de muncă, ceea ce va duce la o creștere de 1% a PIB-ului.

“Economia este un pic mai complexă decât contabilitatea. Niciun român nu pleacă în vacanță cu 1.450 de lei. Impactul pe piață ar fi în jur de 2,5-3 miliarde de euro – turism, comerț, transporturi, etc. Totul este legat și, prin urmare, estimarea ar fi o creștere de minim 1% din PIB. Se vor crea cel puțin 150.000 de locuri de muncă. Astfel, acest efort devine o investiție. Motivele pentru care se propune această legislație sunt discriminarea între angajații din sectorul public și cei din sectorul privat. România are cel mai mare cost fiscal pe angajat din UE, 40,85%, în timp ce media europeană este de 26%. Potrivit INS, ponderea turismului în PIB-ul României este de doar 2,9%, în timp ce media europeană este de 4%”, a declarat senatorul PNL Eugen Țapu-Nazare.

Proiectul legislativ a fost inițiat de Eugen Țapu-Nazare, Radu Oprea și Lorand Turos. Aceștia propun ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și speră ca aceasta să fie promulgată până în octombrie 2023.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed