Vicepremierul Alexandr Novak: Consumul de gaze din Rusia se află la un nivel record. Moscova este pregătită să crească livrările în Europa, dacă i se va solicita


Consumul de gaze din Rusia se află la un nivel record, dar Moscova este gata să crească livrările în Europa, dacă i se va solicita acest lucru, a declarat sâmbătă vicepremierul Alexandr Novak, transmite Reuters.

Preţurile spot ale gazelor au crescut cu 800% în acest an, ca urmare a redresării cererii după pandemia de coronavirus. Acestea au mai scăzut în octombrie, după ce Rusia, care este un furnizor major de gaze al Europei, a afirmat că ar putea să mărească livrările, dar nu a făcut încă acest lucru.

”Vreau să subliniez că în Rusia s-a ajuns la un consum record de gaze în acest an, care se datorează redresării economice active”, a afirmat Novak într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 1, potrivit agenţiilor ruse de presă.

Rusia, a cărei producţie de gaze şi ale cărei exporturi în Uniunea Europeană se află aproape de niveluri record, a afirmat că trebuie să îşi asigure rezervele proprii de gaze, înainte de a mări livrările pe piaţa spot a Europei.

Novak nu a spus cât de mari sunt rezervele de gaze ale Rusiei, dar a estimat că unităţile europene de stocare a gazelor mai au nevoie de circa 25 de miliarde de metri cubi de gaze.

Ministrul a insistat că cererea internă puternică nu va împiedica Rusia să ofere Europei o cantitate mai mare de gaze, dacă va primi astfel de solicitări.

Sursă foto: nordnews.md

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed