Valuri de scumpiri în România. INS: Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 7,8% în noiembrie.


Rata inflaţiei de la începutul anului (noiembrie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 7,4%, iar rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2021 comparativ cu luna noiembrie 2020 este 7,8%, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, preţul uleiului a crescut cel mai mult cu peste 28 de procente. Din noiembrie anul trecut până ăn prezent.

Cartofii s-au scumpit cu aproape 23 de procente, foarte mult dacă ne gândim la consum. Un alt aliment de bază a cărui preţ a explodat este pâinea care e mai scumpă cu peste 9%.

Dacă tragem linie şi facem o comparaţie a unui coş întreg de cumpărături, pe care-l umplem fiecare la final de săptămână, vom constata că pe produsele pe care dădeam anul trecut undeva la 350 de lei, anul acesta le plătim cu 450 chiar 500 de lei.

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult

  • uleiurile vegetale +28,17%
  • cartofi +22,55%
  • pâine +9,21%.

Şi pe lângă coşul de cumpărători puneţi bani deoparte şi pentru facturile la energie electrică şi gaze. Potrivit INS, energia electrică s-a scumpit cu 8%, valoare raportată după ce s-a aplicat schema de compensare la acest serviciu, începând de luna trecută. Iar gazele cu 49.42%.

Rata inflaţiei anulează şi creşterea salariului mediu net, care a ajuns să fie în valoare de 3.544 lei. Comparativ cu luna octombrie a anului trecut a crescut cu 6%. O valoarea mult prea mică dacă ne raportăm la valul de scumpiri.

Specialiştii spun că un nou val de scumpiri se va declanşa începând cu luna aprilie, atunci când vor fi eliminate toate facilităţile de la plata facturilor la energie electrică şi gaze.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed