Valoarea de piață a companiilor românești listate la Bursa de Valori București a ajuns la 143,7 miliarde lei


Valorea de piață a companiilor românești listate la Bursa de Valori București a ajuns la finalul lunii aprilie la 143,7 miliarde lei, echivalentul a peste 29 miliarde euro, anunță BVB. Bursa arată că piețele de capital internaționale traversează o periodă caracterizată de volatilitate semnificativă, iar piața de capital din România s-a aliniat acestui trend.

”Valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB a ajuns la final de aprilie la 143,7 miliarde lei, echivalentul a peste 29 miliarde euro. România a devenit tot mai vizibilă pe plan internațional și este prezentă, începând cu data de 21 martie, cu 11 companii în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente. Cele 11 companii sunt: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast, One United Properties, MedLife, Transport Trade Services, Purcari Wineries, Conpet, IMPACT Developer & Contractor și Sphera Franchise Group”, arată BVB.

Primele patru luni s-au remarcat la BVB prin 17 noi listări de emisiuni de acțiuni și obligațiuni. Pe segmentul de acțiuni, 7 companii au venit la cota bursei: Holdingrock1, DN Agrar, ABN Systems, Dr. Fischer Dental, Grup Șerban, Bento, Brikston Construction Solutions.

Pe segmentul de obligațiuni, au avut loc 10 emisiuni emisiuni de bonduri: Elefant Online, Stanleybet Capital, Life is Hard, Inox, BCR, Ministerul Finanțelor Publice (cu 4 emisiuni) și Primăria Municipiului București.

”Piețele de capital internaționale traversează o periodă caracterizată de volatilitate semnificativă, iar piața de capital din România s-a aliniat acestui trend. Ratele în creștere ale dobânzilor, tensiunile geopolitice și inflația persistentă sunt câțiva dintre factorii care generează aceste fluctuații. Accentuarea volatilității s-a tradus prin creșteri semnificative în ceea ce privește lichiditatea pe Bursa de Valori București (BVB)”, arată bursa.

 

Valoarea de tranzacționare pentru toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 67% în primele 4 luni față de aceeași perioadă a anului trecut și a ajuns la 9,15 miliarde lei (1,85 miliarde euro).

Lichiditatea medie zilnică cu toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piața Reglementată a BVB a fost de 111,65 milioane lei, echivalentul a 22,6 milioane euro, în creștere cu peste 70% față de primele patru luni ale anului trecut.

”În ton cu mișcările din piețele internaționale, majoritatea indicelor BVB au încheiat primele patru luni în teritoriu negativ. În ultima ședință de tranzacționare din aprilie, indicele BET – care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate la BVB – a afișat o valoare de 12.723 puncte, cu 2,6% sub nivelul de la finalul anului trecut. Indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET, a încheiat luna aprilie la un nivel de 22.970 puncte, cu 0,6% sub cel de la finalul anului 2021”, notează bursa.

O evoluție pozitivă a fost înregistrată de indicele BET-NG, care reflectă evoluția companiilor listate pe piața reglementată a BVB care au domeniul principal de activitate energia și utilitățile aferente. BET-NG a înregistrat în aprilie o creștere de 5%, având astfel cel mai mare ritm de creștere comparativ cu toți ceilalți indici BVB.

„Cea mai bună investiție în fața inflației sau volatilității o reprezintă investiția în educație. Cele mai frecvente întrebări care apar în contextul actual sunt cele care fac referire la cele mai bune tipuri de investiții în condițiile unei rate a inflației de aproape 14% sau variațiilor zilnice mai accentuate pe piețele de capital. Investiția în educația financiară oferă pe termen lung cel mai bun randament atât la nivel individual, cât și la nivel de companii. Salutăm decizia Parlementului României de aprobare a legii privind reținerea la sursă a impozitelor generate de câștigurile de capital pentru investitorii individuali și impozitarea diferențiată a profiturilor realizate în funcție de perioada de deținere. O Românie dezvoltată are nevoie de o bursă puternică pe care să fie prezente cât mai multe companii românești și de o implicare cât mai largă a populației în fenomenul investițional”, a declarat Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

Propunerea legislativă privind simplificarea impozitării investitorilor din piața de capital este un demers susținut de Bursa de Valori București alături de Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociația Administratorilor de Fonduri, Asociația Română a Băncilor și Asociația Brokerilor.

 

Sursă foto: Bursa de Valori Bucuresti | Facebook

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed