USR: România rămâne în urma obiectivelor PNRR privind centralele electrice pe cărbune și pensiile speciale


România a îndeplinit doar 33 etape dintr-un total de 55 în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care urmează să fie realizat în ultimul trimestru al anului 2022, în timp ce 20 etape sunt în urmă, Și alte două sunt blocate sau în pericol, potrivit raportului PNRR Monitor lansat de partidul reformist USR.

Etapele aferente anului Q4 2022 care sunt blocate total sunt legate de dezafectarea capacității de producție a energiei electrice pe bază de lignit și, respectiv, de asigurarea respectării cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, a raportat Economedia.ro.

În ceea ce privește capacitățile pe bază de cărbune, situația acestei etape este complicată de criza energetică cauzată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, recunosc autorii raportului. Guvernul a prevăzut închiderea unor capacități de producție și ulterior a elaborat o decizie de amânare a închiderii grupurilor energetice care funcționează pe lignit în cadrul Complexului energetic Oltenia.

Dar, în ceea ce privește așa-numitele „pensii speciale”, situația este destul de simplă: Proiectul de lege aflat în prezent în dezbatere nu abordează această etapă. Proiectul, aflat acum în dezbatere pentru un vot în Senat, nu modifică pensiile speciale deja acordate și nici nu garantează că cele care vor fi acordate în viitor vor fi calculate doar pe baza contribuțiilor.

 

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed