Uniunea Europeană este pregătită în cazul în care Rusia decide să întrerupă livrările de gaze


Uniunea Europeană este pregătită pentru cazul în care Rusia decide să întrerupă aprovizionarea cu gaze către blocul UE în urma invadării Ucrainei şi a sancţiunilor ulterioare, a declarat joi comisarul pentru Energie Kadri Simson, transmite CNBC.

UE primeşte cea mai mare parte din aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia. În 2020, ţara a livrat 43,4% din gaze naturale ale UE, urmată de Norvegia, cu 20%.

Cu toate acestea, după ce ţările occidentale au impus sancţiuni severe Moscovei pentru invazia sa neprovocată în Ucraina, săptămâna trecută, există îngrijorarea că Kremlinul ar putea riposta prin tăierea livrărilor de gaze naturale către Europa.

„Am văzut din situaţia anterioară când Rusia a ocupat Crimeea şi am introdus sancţiuni că ar putea exista represalii din partea Rusiei, aşa că, da, suntem pregătiţi ca represaliile Rusiei să acopere sectorul energetic. Avem planuri de urgenţă în caz de întrerupere parţială sau totală a gazelor naturale”, a spus Kadri Simson.

Europa s-a confruntat cu preţuri mai mari la energie de câteva luni, iar decizia Rusiei de a invada Ucraina a pus şi mai multă presiune asupra sectorului.

Contractul olandez de referinţă pentru gaze pe termen de o lună a atins un nou maxim miercuri, de 205 dolari pe tonă.

UE a vorbit în mod repetat despre necesitatea diversificării furnizorilor, dar aceasta nu s-a concretizat.

Acum, pe fondul unui război în Ucraina, pe flancul său estic, Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a declarat că doreşte să pună capăt în sfârşit acestei dependenţe de Rusia.

„Pur şi simplu nu ne putem baza atât de mult pe un furnizor care ne ameninţă în mod explicit. Acesta este motivul pentru care am contactat alţi furnizori globali”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la începutul acestei săptămâni.

 

 

Sursă foto: istockphoto.co

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed