Una dintre legile Educaţiei propuse de Cîmpeanu desfiinţează instituţia care dădea verdicte de plagiat


Proiectul Legii învățământului superior a fost pus în dezbatere publică de ministrul Sorin Cîmpeanu pe 13 iulie 2022, sub forma unui pachet de legi numit oficial “Proiectele de legi ale educației – „România Educat㔓. Lansarea în dezbatere vine după mai multe consultări ale proiectelor de către președintele Klaus Iohannis, cel care a promis în repetate rânduri că raportul său ”România educată” se va transforma în lege.

Desființarea prin reorganizare “difuză” a CNATDCU este realizată la articolul 142 din Proiectul Legii învățământului superior, în capitolul intitulat “Comisii Consultative ale Ministerului Educației”, care detaliază atribuțiile fiecărei comisii. Deși alte comisii, precum CNFIS, CNSPIS, sunt menținute inclusiv cu aceeași titulatură în proiectul noii legi a educației, actualul CNATDCU dispare total, iar prerogativele sale în materia acordării titlurilor de doctor și de gestionare a plagiatelor din tezele de doctorat sunt transferate la nivelul universităților, potrivit articolului 157 din proiectul legii.

Desființarea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) din poziția de instituție care gestionează plagiatele din doctorate a fost sesizată și de reprezentanții studenților. “Ne exprimăm dezacordul de principiu față de inițiativa Ministerului Educației de a elimina atribuțiile CNATDCU în materia acordării titlurilor de doctor și a atestatelor de abilitare”, a reacționat Alianța Națională a organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Edupedu a analizat proiectul pus recent în dezbatere publică şi a constatat că CNATDCU va fi reorganizat şi îşi va pierde atribuțiile specifice, ceea ce echivalează cu o desfiinţare, dacă legea va fi adoptată în această formă.

În capitolul intitulat “Comisii Consultative ale Ministerului Educației”, găsim în lege articolul 142, care detaliază atribuțiile fiecărei comisii. Deși alte comisii, precum CNFIS, CNSPIS, sunt menținute inclusiv cu aceeași titulatură în proiectul noii legi a educației, actualul CNATDCU dispare total, iar atribuţiile în materia acordării titlurilor de doctor și de gestionare a plagiatelor din tezele de doctorat sunt transferate universităților, aşa cum prevede articolul 157.

Legea integrală poate fi consultată AICI

 

 

Sursă foto: gov.ro

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed