Un nou studiu arată cum companiile ar trebui să treacă la săptămâna de lucru de 4 zile


Cea mai recentă, poate cea mai convingătoare dovadă pentru trecerea la o săptămână de lucru de patru zile provine dintr-un proces de șase luni, care a început în februarie 2022, în care 33 de companii cu angajați din șase țări și-au redus volumul de muncă al angajaților la patru zile sau 32 de ore pe săptămână. Organizat de 4 Day Week Global, experimentul din lumea reală a căutat să vadă dacă angajații pot fi la fel de productivi în 80% din timp – totul pentru același salariu.

Rezultatele au fost copleșitor de pozitive: companiile din program au raportat venituri crescute și îmbunătățirea sănătății și bunăstării angajaților și au avut un impact pozitiv asupra mediului. Și după acest succes, o sută de alte companii care împreună angajează mii de oameni iau în considerare sau implementează deja aceeași abordare.

Deci, dacă ați încercat vreodată să vă convingeți șeful să treacă la o săptămână de lucru de patru zile, aceasta este cea mai bună dovadă că poate funcționa. Rezultatele noului raport au fost fără echivoc: Săptămâna de lucru de patru zile a fost mai bună pentru toată lumea.

Probabil sună nebunesc, dar funcționează

La începutul procesului, angajații de la Soothing Solutions, o companie din Dundalk, Irlanda, care produce bomboane de tuse pentru copii, au fost sceptici că o săptămână de lucru de patru zile ar fi fezabilă, să nu mai vorbim profitabilă. Dar fondatorii Sinéad Crowther și Denise Lauaki au avut mari speranțe. Când compania a fost fondată în 2017, cei doi au dorit să stabilească o cultură orientată spre oameni, așa că atunci când Crowther a aflat despre programul săptămânii 4 Day în 2021, a văzut că este o modalitate de a atrage și de a păstra talentele.

De când Soothing Solutions și-a angajat primii angajați anul trecut, niciun membru al personalului nu a părăsit compania, iar Crowther mi-a spus că feedback-ul anecdotic despre săptămâna de patru zile a fost atât de strălucitor încât aproape că a mișcat-o până la lacrimi.

“Unul dintre angajații noștri are un părinte în vârstă care era bolnav în fază terminală și trebuia să petreacă trei, patru zile pe săptămână cu ei”, a spus ea. “Ea a spus că nimic nu-i poate da timpul înapoi. Nu ar fi trebuit să facă asta în nici un alt loc de muncă.” Un alt angajat a reușit să-și urmeze pasiunea pentru fotografie în timpul liber, a spus Crowther, adăugând că “se dovedește că este un fotograf fantastic!”

4 Day Week Global este o platformă comunitară non-profit care promovează săptămâna de lucru de patru zile, ajutând companiile să o implementeze și finanțând cercetarea în viitorul muncii. Organizația a fost înființată după succesul unui program de testare de referință la compania din Noua Zeelandă “Perpetual Guardian”, a co-fondatoului Andrew Barnes.

Pentru a efectua teste la companii și a analiza rezultatele acestora, grupul a încheiat un parteneriat cu cadre universitare de la Harvard Business School, Universitatea Oxford și Universitatea din Pennsylvania.

Mișcarea de patru zile pe săptămână a luat avânt în urma Marii Demisii și a împingerii angajaților de a regândi modul în care lucrăm. Startup-ul de tehnologie Bolt a fost primul care a testat-o în 2021, găsind că a avut atât de mult succes încât a implementat-o după trei luni.

Un studiu din 2021 din Islanda a găsit rezultate pozitive, iar un studiu din 2019 realizat de Henley Business School a constatat că două treimi din companiile care operează într-o săptămână de patru zile au înregistrat o creștere a productivității angajaților.

Există însă un fel de reacție negativă. O săptămână mai scurtă ar putea însemna că volumul de muncă al angajaților crește în fiecare zi, provocând mai mult stres decât mai puțin. Pentru companiile care se confruntă cu perioade semnificativ mai aglomerate în jurul sărbătorilor sau în timpul verii, este probabil să nu fie posibilă extinderea programului pe tot parcursul anului.

Și multe companii, cum ar fi băncile sau companiile de asigurări care necesită servicii pentru clienți non-stop sau organizațiile de știri care urmează un ciclu de știri de 24 de ore, nu sunt capabile să se închidă nici măcar o zi în fiecare săptămână. Dar, în aceste cazuri, companiile ar putea aborda săptămâna de patru zile în modul în care se ocupă deja de weekend: Pur și simplu aranjați programul echipelor, astfel încât să existe întotdeauna oameni care lucrează.

Fără dezavantaje

Efortul continuu pentru o săptămână de lucru de patru zile nu este prima dată când există o mișcare de a răsturna modelul tradițional de lucru. Până în 1926, săptămâna de lucru standard din SUA a durat șase zile. Apoi, Henry Ford a redus săptămâna de lucru la compania sa omonim la cinci zile. El a crezut că o zi suplimentară de odihnă va crește productivitatea muncitorilor și va oferi mai mult timp liber pentru a cheltui mai mulți bani – sperăm pe mașinile Ford.

Tendința a prins, și, după organizarea de către muncitori în favoarea schimbării, Legea privind standardele de muncă echitabile a stabilit standardul pentru săptămâna de lucru la 44 de ore; un amendament din 1940 a stabilit săptămâna de lucru standard de 40 de ore.

În timp ce bunăstarea și retenția personalului sunt importante, procesul a fost asociat și cu o creștere a veniturilor în rândul companiilor participante. Dintre cele 16 de companii din cadrul studiului care au furnizat date privind câștigurile, veniturile combinate pentru companii, ponderate în funcție de mărime, au crescut cu 8,14%, ceea ce pentru unele companii a fost cu aproape 40% mai mare decât creșterea veniturilor în aceeași perioadă de șase luni a anului precedent.

Companiile care au luat parte la proces nu au raportat aproape niciun fel de dezavantaje. Nici una dintre cele 27 companii care au completat un sondaj final pentru participanți nu a spus că au planuri de a reveni la o săptămână de cinci zile. Și aproape toți cei 495 de angajați implicați în proces au dorit să mențină săptămâna de lucru de patru zile.

Potrivit sondajelor post-trial, toată lumea, de la directori generali și manageri până la angajații juniori, a observat beneficii de anvergură, iar acum este în curs de desfășurare un nou studiu la nivel britanic.

Mai puține ore de lucru pot ajuta, de asemenea, mediul și inegalitatea de gen

În timp ce oamenii care adoptă o săptămână de lucru de patru zile ar putea căuta în primul rând un impact asupra afacerii – în venituri sau bunăstarea angajaților – ar putea exista, de asemenea, beneficii mai puțin evidente.

În primul rând, mai puțin timp de lucru se corelează cu emisii mai scăzute de carbon – oamenii fac naveta mai puțin, iar întreprinderile folosesc mai puțină energie. Studiul din săptămâna 4 a constatat că participanții au petrecut cu o oră mai puțin timp în naveta decât înainte de încercare. Și, după cum spune sOrla Kelly, sociolog de mediu la University College Dublin, care a fost cercetătorul principal pentru procesul săptămânii de 4 de zile, săptămâna de lucru mai scurtă ajută, de asemenea, oamenii să facă mai multe alegeri pro-mediu.

„Atunci când oamenii lucrează ore mai lungi, ei tind să fie în acest tip de ciclu de muncă-cheltuieli în cazul în care modelele de consum tind să fie destul de intensive”, a spus Kelly.

Cu mai puțin timp liber, oamenii au mai multe șanse să cumpere alimente în ambalaje de plastic de unică folosință, să conducă la locul de muncă în loc să meargă pe jos sau să ia transportul public și să cheltuiască mai mulți bani pe bunuri materiale.

O săptămână de patru zile oferă, de asemenea, îmbunătățiri majore în ceea ce privește starea de bine, satisfacția vieții și somnul pentru femei. Din moment ce femeile tind să-și asume mai multe responsabilități de îngrijire, ziua suplimentară de muncă a fost cea mai benefică pentru ele, permițând ca sarcina suplimentară a travaliului emoțional să fie distribuită mai uniform.

Este puțin probabil ca lumea să treacă peste noapte la o săptămână de patru zile, dar procesul a produs beneficii reale și a constatat că este posibil pentru multe tipuri diferite de corporații, atâta timp cât sunt dispuse, să facă schimbarea.

Pe măsură ce companiile continuă să se lupte cu atragerea și reținerea personalului, săptămâna de patru zile ar putea fi o soluție relativ simplă. Și după ultimul proces de testare, nu există multe scuze pentru a nu încerca.

 

Tradus de pe Business Insider

Sursă foto: pexels.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed