UE vrea să ajungem la o ,,generație fără tutun”


Un proiect de document al Comisiei Europene arată că Uniunea Europeană va propune o taxă pe țigările electronice ca parte a reformelor fiscale pentru industria tutunului, potrivit Financial Times.

Schimbarea legislativă, parte a eforturilor Bruxelles-ului de a reduce ratele de fumat, va ridica acciza minimă a UE pentru un pachet de 20 de țigări de la 1,80 euro la 3,60 euro, ducând la creșteri de preț în țările est-europene, unde pachetele se vând cu mai puțin de 3 euro.

Noul sistem de impozitare ar alinia, de asemenea, taxele pe produsele noi din tutun, cum ar fi țigările electronice și tutunul încălzit, cu cele pe țigări, deoarece factorii de decizie din întreaga lume sunt mai puțin optimiști cu privire la popularitatea noilor produse în rândul tinerilor.

Produsele de vaping mai puternice vor fi supuse unei accize de cel puțin 40%, în timp ce produsele de vaping mai puțin puternice vor fi supuse unei accize de 20%. Produsele din tutun încălzit vor fi, de asemenea, supuse unei accize de 55%, sau 91 EUR la 1.000 de unități vândute.

În plus, accizele la țigări vor crește substanțial în țările în care prețurile sunt relativ scăzute în raport cu veniturile, precum Austria și Luxemburg. Creșterea taxelor pe țigări se estimează că va genera venituri suplimentare de 9,3 miliarde EUR pentru statele membre ale UE.

Schimbările vizează accelerarea eforturilor UE de a ajunge la o „generație fără tutun” până în 2040. Ca parte a unui plan de combatere a cancerului al UE, oficialii din domeniul sănătății doresc să reducă consumul de tutun în rândul cetățenilor UE de la aproximativ 25% în prezent la 20% până în 2025 și sub 5% până în 2040.

În această lună, Comisia Europeană a interzis produsele din tutun aromat încălzit, în încercarea de a reduce cererea în creștere din partea consumatorilor mai tineri. În Statele Unite, autorităţile de reglementare de la Food and Drug Administration au luat măsuri pentru a interzice produsele populare de vaping, cum ar fi Juul.

Dar Peter van der Mark, secretarul general al Asociaţiei Europene a Tutunului pentru Fumători, un organism al industriei, a avertizat că “dacă aveţi o creştere bruscă şi foarte abruptă, puteţi crea o piaţă pentru comerţul ilicit”.

Dustin Dahlmann, preşedintele Alianţei Europene Independente pentru Vape, a adăugat că impunerea de taxe pe noile produse din tutun ar putea duce la “alternative mult mai puţin dăunătoare” la fumat, care “sunt taxate mult prea puternic în multe ţări”.

 

Sursă: Ziarul Financiar

Foto: Unsplash

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed