UE va cere băncilor din zona euro să ofere permanent servicii de plăţi instant în moneda unică


Băncilor din zona euro li se va cere să ofere permanent servicii de plăţi instant în moneda unică, în conformitate cu un proiect de reguli al Uniunii Europene văzut de Reuters.

UE doreşte să modernizeze plăţile, astfel încât banii să poată fi transferaţi dintr-un cont în altul în câteva secunde, la orice oră din zi sau din noapte, în comparaţie cu plăţile existente cu cardul şi depozitele directe, care pot dura până la câteva zile lucrătoare.

Noile reguli fac parte din politica blocului ”de încurajare a dezvoltării de soluţii de plăţi competitive în ţară şi paneuropene”, într-o regiune în care duoul american Mastercard şi Visa domină plăţile cu amănuntul transfrontaliere.

Există deja infrastructură în zona euro pentru plăţi instant (PI), dar absorbţia a fost lentă, cu doar 11% din transferurile de în euro fiind sub formă de PI la sfârşitul anului trecut, spune Comisia Europeană într-un proiect referitor la plăţile instant.

“Furnizorii de servicii de plată care oferă transferuri în euro vor fi obligaţi să ofere serviciul de trimitere şi primire de euro instant. Cerinţa ar acoperi 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an”, se arată în proiect.

Proiectul de lege finalizat urmează să fie publicat miercuri, statele UE şi Parlamentul European având ultimul cuvânt, ceea ce înseamnă că sunt probabile noi modificări.

Proiectul stabileşte un termen limită obligatoriu pentru ca furnizorii de servicii de plată să asigure plăţi instant în euro în zona euro, la şase luni de la intrarea în vigoare a noilor reguli.

Aceştia at trebui să poată permite plăţi instant în euro în termen de un an.

Băncile din afara zonei euro vor avea la dispoziţie o perioadă de timp mai lungă pentru a se conforma noii legi.

O plată transfrontalieră instant în euro ar trebui să aibă un preţ la acelaşi nivel sau mai mic decât un transfer transfrontalier obişnuit în euro, propune proiectul de lege.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed