Liderii statelor UE vor aproba achiziția în comun de gaze naturale, hidrogen și gaze naturale lichefiate


Liderii statelor UE  vor aproba achiziția în comun de gaze naturale, hidrogen și gaze naturale lichefiate (LNG) pentru iarna care vine, potrivit unui proiect de declarație comună pregătită pentru finalul summitului liderilor UE din 24-25 martie.

„În ceea ce privește iarna următoare, statele membre şi Comisia vor lucra urgent pentru (a face posibile) achiziţiile comune de gaze naturale, gaze naturale lichefiate şi hidrogen”, spune documentul consultat de Reuters.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze al Europei, a multiplicat preţul gazelor până la valori record şi a determinat UE să caute soluții de reducere a dependenţei de gazele ruseşti, încă din acest an, mai ales prin creșterea importurilor din SUA și Qatar

Anul trecut, Executivul comunitar a propus un sistem prin care statele membre UE să achiziţioneze la comun stocuri strategice de gaze, după ce o serie de ţări, precum Spania, au cerut astfel de achiziţii ca o modalitate de a dispune o rezervă împotriva eventualelor perturbări pe partea de aprovizionare. Îngrijorările cu privire la posibilele întreruperi au crescut după ce Rusia a lansat ceea ce numeşte o „operaţiune militară specială” în Ucraina. Rusia furnizează 40% din necesarul de gaze naturale al UE.

Comisia Europeană va ajuta ţările membre să demareze achiziţiile comune de gaze în acest an şi în zilele următoare este aşteptată să propună o serie de reguli care vor obliga statele să umple depozitele de gaze până la 90% din capacitate înainte de venirea fiecărei ierni. În prezent, depozitele de gaze din UE au un grad de umplere de 26%.

Documentul consultat de Reuters menţionează că ţările membre sunt de acord să îşi coordoneze măsurile pentru a umple depozitele de gaze şi să înceapă acest lucru „în cel mai scurt timp posibil”.

Liderii europeni ar putea de asemenea analiza săptămâna aceasta noi măsuri pentru a proteja consumatorii de creştere preţurilor la energie şi să discute cum ar putea „optimiza” modul de funcţionare a pieţelor energetice. În acest sens, liderii UE vor cere Comisiei „să ia măsurile necesare” pentru a realiza acest lucru.

Preţul gazelor naturale în Europa a crescut încă înainte de invadarea Ucrainei, ceea ce a determinat guvernele să aloce miliarde de euro pentru reduceri de taxe şi subvenţii în ideea de a proteja cetăţenii de facturile majorate. Însă găsirea unui răspuns comun la nivelul UE s-a dovedit dificilă deoarece ţările membre sunt responsabile de politicile energetice naţionale şi au opinii diferite cu privire la necesitatea unor acţiuni la nivelul întregului bloc comunitar. În timp ce state precum Spania, Belgia, Portugalia, Italia şi Grecia cer o intervenţie a statului pe pieţele energetice din Europa, ţări precum Germania, Ţările de Jos şi Danemarca se opun intervenţiei pe piaţă şi avertizează că aceasta ar provoca perturbări pe piaţă şi ar afecta investiţiile în energia verde.

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed