UE respinge schema de plată în ruble propusă de Gazprom


Comisia Europeană respinge categoric schema propusă de Moscova pentru plata gazului rusesc. Anunţul a venit luni seară de la comisarul pentru energie, Kadri Simson, la finalul întâlnirii miniştrilor de resort din Uniunea Europeană. Folosirea schemei propuse de Moscova pentru plata în ruble a gazului rusesc ar încălca sancţiunile impuse de Uniunea Europeană contra Rusiei, a spus comisarul european pentru energie.

Schema propusă de Moscova prevede deschiderea unor conturi speciale la Gazprombank pentru clienții străini. Companiile europene ar fi trebuit să transfere valută în aceste conturi, pentru gazul rusesc achiziționat, iar banca rusească să convertească apoi plata în ruble.

„Plăţile în ruble reprezintă o încălcare clară a sancţiunilor. Plata în ruble prin intermediul mecanismului de conversie gestionat de autoritățile publice ruse și al unui al doilea cont deschis la Gazprombank reprezintă o încălcare a sancțiunilor și nu poate fi acceptată. Statele membre şi companiile nu trebuie să-şi facă vreo iluzie că se pot baza pe buna-credinţă a Gazprom şi a regimului din Rusia în această privinţă”, a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie.

„Ne vom coordona eforturile pentru a asigura securitatea alimentării cu energie pentru toate ţările membre. Concret, acest lucru înseamnă asigurarea unor stocuri suficiente de combustibil, găsirea de surse alternative. Uniunea Europeană se pregăteşte intens, toate ţările membre sunt hotărâte să facă front comun. Miniştrii energiei au demonstrat unitate deplină în această privinţă”, a anunțat Barbara Pompili, ministrul francez pentru tranziție ecologică.

Sursă foto: .sustaineurope.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed