Ucraina reinventează războiul, spun oficialii americani

Credit AFP


Ucraina susține că a folosit sisteme de rachete Patriot fabricate în SUA pentru a doborî rachetele hipersonice rusești. Un expert militar a declarat că succesul Ucrainei cu această armă a uimit chiar și Pentagonul. Aceste arme se numără printre cele mai avansate rachete de suprafață-aer trimise în Ucraina.

Succesul Ucrainei în utilizarea sistemelor de rachete anti-aeriene Patriot fabricate în SUA pentru a doborî armele rusești a uimit chiar și Pentagonul, a declarat un analist militar. Oficialii ucraineni au susținut că au folosit arma pentru a doborî mai multe rachete hipersonice rusești Kinzhal, despre care Moscova se lăuda anterior că sunt de neoprit.

“Statele Unite au discutat mult timp dacă să ne dea sau nu Patriot”, a declarat Ivan Kirichevskiy, un expert la publicația de știri militare ucrainene Defense Express, pentru Radio NV din Ucraina, conform Newsweek. “Se pare că forțele noastre de apărare aeriană, cu un curs de pregătire intensiv, au extras din Patriot o capacitate pe care Pentagonul nu credea că este posibilă.”

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a solicitat de mult timp SUA să trimită sisteme de rachete de apărare de suprafață-aer, care pot lovi avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. Sistemele furnizate de SUA au ajuns în cele din urmă în Ucraina în aprilie, cu ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, tweetând: “Astăzi, cerul nostru frumos ucrainean devine mai sigur.” Olanda și Germania au declarat de asemenea că vor trimite Ucrainei arme. Nu este clar câte sisteme de rachete Patriot are Ucraina, dar acestea se numără printre cele mai avansate rachete de suprafață-aer trimise în Ucraina.

Președintele Vladimir Putin a numit anterior rachetele hipersonice rusești Kinzhal “de neînvins”. Insider a raportat că vulnerabilitatea rachetelor lor este probabil o surpriză și o rușine pentru Rusia, conform Ministerului Apărării din Marea Britanie. Patriot este principalul sistem de apărare aeriană pe care SUA îl are în arsenalul său, cu capacitatea de a urmări 100 de ținte de la 60 de mile distanță.

Săptămâna trecută, Fabian Hoffmann, un cercetător doctorand la Proiectul Nuclear Oslo, a declarat pentru Sky News din Marea Britanie că, după ce Ucraina a susținut recent că a respins mai multe rachete hipersonice rusești Kinzhal, Rusia “nu a părut niciodată mai slabă”.”Este o dezvoltare cu adevărat remarcabilă”, a spus el.

Hoffmann a adăugat, într-un tweet, “Faptul că Ucraina a reușit să se apere de acest atac este uimitor, în opinia mea, indiferent dacă rata finală de interceptare este de 90% sau 100%.”

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed