Ucraina începe să creadă că poate recâștiga Crimeea


Niciun analist militar serios nu sugerează că Ucraina este aproape de a fi în poziția de a recâștiga Crimeea, dar ideea pare mult mai puțin fantezistă decât acum un an.

“Acesta este momentul X. În acest moment, totul se întâmplă într-un mod în care pare inevitabil”, a declarat Tamila Tasheva, principala reprezentantă a președintelui Volodymyr Zelenskiy pentru Crimeea. “S-ar putea să nu se întâmple mâine, dar cred că va fi mult mai repede decât credeam acum un an”.

Oficialii ucraineni spun că țintirea Crimeei este esențială pentru a opri mașina de război rusă în alte părți ale Ucrainei ocupate, iar Kievul pare să fi făcut acest lucru de mai multe ori în ultimele luni, mai ales la începutul lunii august, când mai multe explozii au zguduit baza aeriană Saky.

“Crimeea este baza cheie pentru rezervele armatei lor. Este locul unde își au bazele pentru muniții, echipamente și soldați, așa că, desigur, distrugerea acestor baze este o parte importantă a deblocării teritoriului nostru”, a declarat Mykhailo Podolyak, un consilier principal al lui Zelenskiy.

El a declarat că atitudinea partenerilor occidentali ai Kievului, în special a SUA, s-a schimbat în timpul verii. “Până la mijlocul verii, partenerii noștri aveau într-adevăr îndoieli că Crimeea ar putea fi o țintă legitimă. Acum ei acceptă că, dată fiind intensitatea acestui război, este absolut o țintă legitimă”, a declarat Podolyak.

În prezent, Kievul nu dispunea de suficiente rachete Himars pentru a le folosi în Crimeea, a spus Podolyak, iar sistemele nu puteau oricum să ajungă cu raza lor de acțiune la o mare parte din peninsulă de pe pozițiile ucrainene. “Așa că, deocamdată, lucrăm în principal prin intermediul grupurilor de diversiune și folosind partizanii locali, starea de spirit a partizanilor locali a crescut semnificativ în ultimele luni”, a spus el.

Până în prezent, SUA au refuzat să livreze sisteme ATACMS care au o rază de acțiune și mai mare decât Himars, dar dacă o vor face, Crimeea va fi probabil una dintre primele ținte. “Cred că în curând vom vedea cum ucrainenii vor împinge lansatoare de rachete cu rază lungă de acțiune pe poziții pentru a începe să lovească ținte în Crimeea, iar acest lucru va cauza cu adevărat o problemă pentru ruși, ar putea face Crimeea nesustenabilă pentru ei”, a declarat Ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa.