Tranzacțiile care au marcat al doilea an al pandemiei: Afaceri românești vândute în 2021


Antreprenorii din România s-au confruntat cu multe provocări în acești doi ani de pandemie. Chiar dacă mediul de business a avut de suferit, investitorii s-au arătat interesați de afacerile românești. Iată unele dintre firmele românești care au fost cumpărate în 2021, al doilea an marcat de pandemia de COVID.

Start-up-ul fintech Nobly

Revolut a cumpărat, pe 25 noiembrie 2021, start-up-ul fintech Nobly POS, fondat de antreprenorul român George Urdea, împreună cu Sebastiaan Bruinsma și Royce Fullerton. Revolut a achiziționat start-up-ul românesc pentru a-și extinde oferta și pentru a ajunge mai ușor la partenerii din sectorul HoReCa și industria ospitalității.

Fondat în 2013 la Londra, start-up-ul Nobly a dezvoltat un sistem ePOS cuprinzător pentru industria restaurantelor și ospitalității, permițând companiilor din sectorul ospitalității să-și gestioneze operațiunile cu aplicația de back office, sistemele de gestionare a comenzilor și stocurilor, afișajele de bucătărie, loialitatea și aplicația de comandă online (click și colectare). În prezent, Nobly deservește comercianți din Regatul Unit, SUA și Australia.

Această achiziție le va permite clienților din sectorul ospitalității Revolut Business să deschidă un cont digital, să emită carduri și să își gestioneze și să vândă fără probleme produsele și să accepte plăți online și offline din mediul unic Revolut Business, economisind timp și reducând costurile directe pentru clienții săi.

Pe viitor, Revolut intenționează să lanseze o soluție complet integrată prin care să își extindă capacitățile de produse pentru a servi marile companii din această industrie.

Sarcom

Platforma de investiții și management Roca Investments a preluat producătorul de vopsele, lacuri și cerneală tipografică Sarcom, într-o tranzacție autorizată de Consiliul Concurenței, pe 20 decembrie.

Roca Investments este o platformă de investiţii şi management care oferă servicii pentru revitalizarea business-ului şi antreprenoriatului românesc, crearea de branduri noi şi revitalizarea celor aflate în dificultate, prin investiţii în diverse societăţi şi asigurarea unui management specializat.

Sarcom are ca obiect principal de activitate fabricarea vopselelor, lacurilor, cernelii tipografice şi masticurilor. Producătorul brandurilor de vopseluri Sticky și Coral este unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri la nivel autohton, cu o istorie de aproape 30 de ani. Compania produce și vinde produsele proprii sub cele două branduri în 31 de județe din România, fiind prezentă atât pe segmentul de piață cu prețuri scăzute și accesibile, cât și în zona premium.

Sarcom deține o gamă de 380 de produse precum: vopsea lavabilă, tencuială, vopsea email, diluant. Sarcom are un număr de 116 angajați, iar în anul 2020, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 56,9 milioane de lei, EBITDA de 15,8 milioane de lei și profit net de 12,3 milioane de lei.

Duraziv

Grupul Saint-Gobain, care creează, produce și distribuie materiale de construcție, a încheiat, la început de octombrie 2021, un acord pentru achiziționarea Grupului Duraziv, producător de materiale de constructii, adezivi, mortare, tencuieli, tencuieli decorative, vopsele și sisteme complete de finisaj interior, deținut de antreprenorul Daniel Guzu.

Această achiziție îi va permite Grupului Saint-Gobain să își mărească gama de soluții pentru finisaje interioare și exterioare și să își completeze portofoliul cu o gamă largă de vopsele.

Prezent pe piața materialelor de construcții din România de 18 ani, Duraziv s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani, atingând o cifră de afaceri de peste 30 de milioane euro în 2020. În cadrul Grupului își desfășoară activitatea aproximativ 200 de angajați.

EcoSmart Union

Consiliul Concurenței a autorizat, pe 23 decembrie, tranzacția prin care Crama Ceptura S.R.L intenționează să preia compania EcoSmart Union S.A., firmă de preluare și reciclare deșeuri.

Crama Ceptura are ca obiect principal de activitate fabricarea vinurilor din struguri. Activitatea de producere a vinurilor este desfășurată în zona Dealu Mare, județ Prahova.

EcoSmart oferă servicii care urmăresc asigurarea suportului necesar societăților comerciale pentru a atinge obiectivele de reciclare impuse de legislația în vigoare, punând la dispoziția operatorilor economici interesați soluții personalizate în funcție de nevoile acestora.

Frigotehnica

Vinci Energies, parte din grupul Vinci, unul dintre cei mai mari jucători mondiali în concesiuni, construcţii şi energie, a preluat, în noiembrie 2021, Frigotehnica, furnizor integrat pentru proiecte la cheie în domeniul soluţiilor de răcire, de la ROCA Investment, o platformă de investiții și management . ROCA a cumpărat Frigotehnica în urmă cu trei ani.

Frigotehnica este o companie producătoare și distribuitoare de echipamente frigorifice din România, înființată în 1949. Din grupul Frigotehnica fac parte: Eco Clima Industrial, Frigosystem, Tehnoelectric și Frigo Leasing. În prezent, Frigotehnica are o cifră de afaceri netă de 126 milioane lei în 2020.

Grupul Vinci este un grup internațional diversificat care realizează următoarele tipuri de operațiuni: concesiuni în domeniul infrastructurii și a altor tipuri de concesiuni, contractări în domeniul tehnologiei informației și al comunicațiilor, în activitățile comerciale legate de infrastructura energetică și de transport și imobiliare, respectiv proiectarea, livrarea și gestionarea programelor de proprietăți rezidențiale și de afaceri în acest domeniu.

Grupul Vinci deţine, în România, companiile Megatech Trading & Consulting S.R.L., Spoting S.A., Stizo Industrial Services S.R.L., Stizo Nuclear S.A, Tiab S.A., Vinci Facilities Romania S.R.L., Atis-Rom S.R.L. şi Axians Infoma Romania S.R.L.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed