Tranzacție imobiliară- Un important dezvoltator pleacă din România


Grupul austriac CA Immo, unul dintre principalii proprietari de clădiri de birouri din România, a anunțat marți că iese din România, după ce și-a vândut întregul portofoliu de birouri către frații Pavăl, fondatorii Dedeman. Tranzacția era estimată la aproape 400 de milioane de euro, cea mai mare de pe piața imobiliară locală.

„CA Immo a semnat cu succes vânzarea a șapte clădiri de birouri din București. Prețul de vânzare obținut reprezintă un discount de aproximativ 3% față de valoarea contabilă la 30 iunie 2022. Tranzacția nu este supusă niciunei alte condiții și, prin urmare, finalizarea va avea loc la scurt timp după semnare. Alături de proprietăți, echipa românească CA Immo a fost preluată de cumpărător”, a anunțat CA Immo, într-un comunicat de presă.

Portofoliul cuprinde aproximativ 165.000 mp de suprafață totală închiriabilă brută (GLA) și circa 30,4 milioane de euro de venituri brute anualizate din chirii.

Cumpărătorul este Pavăl Holding, vehiculul fraților Pavăl, după cum scrie profit.ro, informație confirmată și de compania globală de consultanță CBRE, care a consultat CA Immo.

CA Immo a transmis că utilizarea veniturilor obținute din această vânzare se va concentra pe investiții în proprietățile existente și în proiectele de dezvoltare, pe gestionarea bilanțului și pe investiții externe.

Valoarea de vânzare a întregului portofoliu CA Immo a fost calculată la peste 400 de milioane de euro, cu o chirie medie de 16 euro/metru pătrat și un randament investițional de 7%. La această valoare, tranzacția este cea mai mare realizată vreodată pe piața imobiliară românească, după ce portofoliul de birouri al NEPI Rockcastle a fost vândut către AFI Europe cu circa 300 de milioane de euro.

CA Immo are șapte proiecte de birouri în București: River Place, Opera Center 1 și 2, Europe House, Bucharest Business Park, Orhideea Towers și Campus 6.1. Suprafața cumulată a acestor proiecte îi asigură investitorului austriac locul 4 în piață, după Immofinanz.

La începutul anului trecut, CA Immo s-a retras de pe piața din Slovacia, prin vânzarea a două clădiri de birouri.

Recent, frații Pavăl, au cumpărat prin grupul Pavăl Holding prima fază a proiectului de birouri U Center  din zona Tineretului din București, de la dezvoltatorul Forte Partners. Prima fază a proiectului office U Center are o suprafață totală închiriabilă de aproape 33.000 de metri pătrați. Clădirea de birouri este 100% închiriată către companii precum Booking Holdings, Endava, Lensa, Up România, BT, Neuroaxis, DCS plus.

Pavăl Holding a mai achiziționat în anul 2018 proiectul de birouri The Bridge, aflat la momentul respectiv în construcție, în cea mai mare tranzacție de real estate din acel an.

 

 

 

 

 

 

Sursă foto:

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed