Tot mai mulți fermieri renunță la creșterea animalelor și amenință că vor ieși în stradă


Seceta extremă din acest an și scumpirile din ultima perioadă îngreunează mult viața fermierilor.  Fără soluții care să le salveze afacerile, mulți dintre ei și-au dus animalele la abatoare. Oamenii sunt hotărați să iasă în stradă, dacă Guvernul nu-i va sprijini, așa cum au promis mai mulți oficiali.

Ferma lui Cristian Cadar, din Carei, județul Satu Mare, a rămas goală. După 25 de ani de activitate, proprietarul s-a văzut nevoit să ducă cele 88 de animale la abator.

Cristian Cadar, fermier: „Din cauza secetei, a conjuncturilor nefaste pentru sector, profitul a fost în descreștere tot timpul și am ajuns la concluzia că e mai bine să lichidăm, decât să continuăm. N-a fost deloc ușoară, sunt 25 de ani de activitate în spatele meu, cu bune, cu rele. Am văzut pas cu pas că nu mai puteam merge înainte. În momentul în care veneau scadențele la facturi, nu le mai puteai plăti.”

La Dindești, tot în județul Satu Mare, un alt fermier se îndreaptă spre aceleași decizii. A dus deja primele 10 vaci la abator, după o vară secetoasă și multe scumpiri.

Calin Silaghi, fermier: „Pierderile: 75%, dacă nu 80. Pășunile au fost arse complet, lucernă diminuată. S-a promis un sprijin, ne-au spus că ne vor da un sprijin pentru secetă, dar pășunile n-au intrat la secetă. Eu am 150 de hectare de pășune. Exact furajele de vară pentru animale. Sunt colegi care au dat 70% din efectiv.”

Fermieri din 15 județe sunt pregătiți să iasă în stradă.

Cristian Cadar, fermier: „Măsuri mai prompte în situațiile de criză, ajutoare mai multe, nu se așteaptă până la moarte clinică și atunci încercăm să resuscităm sectorul.” Daniel Frei, președintele unei cooperative agricole: „Dificultățile noastre sunt furajarea, deci partea de asigurare a furajelor, a cantităților necesare, mai ales a celor grosiere. Deci lipsa de fân, lipsa de siloz. Se cere undeva la 200, 250 de lei pe un balot de fân, ne mai costă și transportul.”

Săptămâna aceasta, la Guvern, fermieri din toată țara se vor întâlni cu ministrul Agriculturii.

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed