Companiile aeriene low-cost Wizz Air și Ryanair devin pilonii transportului aerian pentru multe națiuni din Europa Centrală și de Est, pe măsură ce sectorul aviatic global se revigorează în urma efectelor pandemiei de Covid, potrivit Emerging Europe.
Propulsat în special de călătoriile pentru recreere, traficul aerian global a recuperat aproape 91% din nivelurile pre-Covid în prima jumătate a anului curent, conform unui studiu ING. În Europa, recuperarea a fost ușor mai accentuată, ajungând la 92% din nivelurile de dinainte de pandemie.
În Europa emergentă, Wizz Air, cea mai mare companie aeriană din regiune, prognozează un revenire la profitabilitate în anul fiscal 2023-24, estimând profituri între 350 și 450 de milioane de euro, după ce a înregistrat pierderi de peste 500 de milioane de euro în anul fiscal 2022-23.
“Cererea pentru serviciile noastre rămâne foarte puternică în întreaga noastră rețea, în special pe piețele noastre tradiționale din Europa Centrală și de Est, unde ne-am extins”, a declarat luna trecută șeful companiei aeriene, József Váradi.
Cele mai bine (și mai prost) conectate capitale din regiune
Conform unei cercetări realizate de Emerging Europe, Wizz Air este acum cea mai mare companie aeriană în cinci dintre cele 23 de capitale ale regiunii.
În București, de exemplu, Wizz Air operează zboruri către 68 din cele 120 de destinații accesibile prin zboruri directe de pe cele două aeroporturi ale orașului, o acoperire mai extinsă decât a companiei naționale, Tarom.
Al doilea transportator aerian din regiune, Ryanair, este cel mai mare în patru capitale din regiune și în câteva orașe secundare. Compania a anunțat recent că planifică să-și intensifice activitatea în Ucraina odată cu redeschiderea spațiului aerian al țării pentru aviație comercială.
În urma unei întâlniri cu ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, la aeroportul Boryspil din Kiev, CEO-ul Ryanair, Michael O’Leary, a dezvăluit planuri de investiții masive, de peste trei miliarde de euro, pentru a reconstrui rapid industria aviatică ucraineană, odată ce conflictul se va încheia și Agenția pentru Siguranța Aviației din Uniunea Europeană (AESA) va declara că zborurile spre și dinspre Ucraina sunt din nou sigure.
Ryanair a înregistrat un profit net de 662,9 milioane de euro pentru cele trei luni încheiate la 30 iunie 2023, față de 187,5 milioane de euro în aceeași perioadă a anului precedent.
În ceea ce privește conectivitatea aeriană, conform cercetării Emerging Europe, 10 din cele 23 de capitale ale regiunii pot fi accesate cu zboruri directe din mai puțin de 50 de orașe. Tallinn, capitala Estoniei, este deservită de doar 40 de zboruri directe, mult mai puțin decât vecinii săi baltici.
La polul opus, capitalele cu cele mai multe conexiuni sunt Varșovia (151), Budapesta (127) și Praga (125), cu Bucureștiul pe locul patru, având zboruri către 120 de orașe.
Aeroportul Varșovia Chopin are un profil cu adevărat global, oferind zboruri către Los Angeles, New York, Chicago, Miami, Toronto, Seul, Beijing, Tokyo, New Dehli și Mumbai.
LOT, compania aeriană națională a Poloniei, s-a concentrat pe zborurile pe distanțe lungi în ultimii ani. În pofida pierderilor înregistrate în timpul pandemiei, a revenit la un profit de 113,7 milioane de zloți (25,53 milioane de euro) în 2022.
Cum arată clasamentul aeroporturilor din Europa
AirHelp, o companie specializată în drepturile pasagerilor, a realizat o analiză a întârzierilor de peste 15 minute și a anulărilor de zboruri pe aeroporturile europene care au înregistrat cel puțin 5.000 de zboruri în luna iunie.
Gatwick din Londra a fost cel mai afectat, cu 54% dintre zborurile sale întârziind sau anulate conform criteriilor de perturbare stabilite de AirHelp. În contrast, Aeroportul Helsinki din Finlanda a fost cel mai performant, cu doar 18% dintre zborurile sale suferind perturbări.
Pe de altă parte, unele dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Europa s-au situat într-o zonă intermediară. Aeroportul Schiphol din Amsterdam, care a servit 72 de milioane de pasageri în 2019, a înregistrat perturbări pentru 36% dintre zboruri. Aeroportul Heathrow din Londra, cu aproape 81 de milioane de pasageri în 2019, a înregistrat perturbări pentru aproape 40% dintre zboruri.
Pentru a evita posibile probleme în vacanță, experții recomandă să rezervați primul zbor al zilei, să călătoriți în zilele de marți sau miercuri și să optați pentru zboruri directe.
Cele mai proaste 10 aeroporturi europene
- Aeroportul Gatwick din Londra (LGW) – 54,08% din zboruri afectate
- Aeroportul Humberto Delgado din Lisabona (LIS) – 51,04% din zboruri afectate
- Aeroportul Kastrup din Copenhaga (CPH) – 50,88% din zboruri afectate
- Aeroportul Charles de Gaulle din Paris (CDG) – 50,60% din zboruri afectate
- Aeroportul Antalya (AYT) 0 47,34% din zboruri afectate
- Istanbul Sabiha Gokcen (SAW) – 46,85% din zboruri afectate
- Aeroportul Roma Fiumicino Leonardo da Vinci (FCO) – 44,05% din zboruri afectate
- Aeroportul Internațional Manchester (MAN) – 43,78% din zboruri întrerupte
- Aeroportul Milano Malpensa (MXP) – 43,66% din zboruri întrerupte
- Aeroportul Internațional Frankfurt (FRA) – 42,99% din zboruri întrerupte
Top 10 cele mai bune aeroporturi europene
- Aeroportul Helsinki-Vantaa (HEL)-18,33% din zboruri afectate
- Aeroportul Internațional Dusseldorf (DUS) – 22,26% din zboruri afectate
- Aeroportul Oslo Gardermoen (OSL) – 23,09% din zboruri afectate
- Aeroportul Chopin din Varșovia (WAW)- 23,35% din zboruri afectate
- Aeroportul Internațional Viena (VIE)- 27,22% din zboruri afectate
- Aeroportul Internațional Madrid-Barajas (MAD)- 28,38% din zboruri afectate
- Aeroportul Barcelona-El Prat (BCN) – 28,45% din zboruri afectate
- Aeroportul Arlanda din Stockholm (ARN) – 30,54% din zboruri afectate
- Aeroportul Havalimani din Istanbul (IST) – 32,15% din zboruri întrerupte
- Aeroportul Brandenburg din Berlin (BER) -34,17% din zboruri întrerupte
Iar în clasamentul global al aeroporturilor întocmit de AirHelp, aeroportul Henri Coandă este pe locul 140 din 151.
Sursă foto: gettyimages.com