Topul firmelor de pe piața gazelor, înainte de criza energetică


Engie și E.ON domină piața gazelor din România, înregistrând, laolaltă, afaceri de peste 14 miliarde de lei anul trecut, arată o analiză Risco.ro.

Prima firma în topul companiilor care comercializează combustibili gazoși este Engie România. Principala filială a grupului în România furnizează gaze naturale și energie electrică, iar prin subsidiarele sale distribuie gaze naturale, asigură servicii energetice pentru toate categoriile de clienți și produce energie electrică din surse regenerabile.

În 2021, Engie România avea o cifră de afaceri de 7,7 miliarde de lei, după o creștere de 18% comparativ cu anul anterior. Profitul net era de 70,2 milioane de lei, în scădere drastică față de 488,4 milioane de lei anul trecut.

Pe locul 2 în top se află E.ON Energie România, membră a grupului german E.ON. Compania operează inclusiv rețelele de distribuție a gazelor naturale și a energiei electrice, în 20 de județe situate în jumătatea de nord a țării. E.ON. este furnizor pentru 3 milioane de clienți casnici și de business din România. Compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri, dar și a profitului net. Astfel, în 2021, cifra de afaceri a E.ON. era de 6,8 miliarde de lei, iar profitul net de 48,1 milioane de lei.

Pe următorul loc se situează Nova Power & Gas SRL, companie fondată în 2007, în Cluj-Napoca. Pe lângă serviciile de furnizare de gaze naturale, din 2010, Nova este și producător de energie electrică și distribuitor de gaz. Cifra de afaceri a companiei este de 580,7 milioane de lei, la un număr de angajați de 91.

Pe locul 4 în topul comercianților de combustibili gazosi se află Hargaz Harghita Gaz S.A , care își desfășoară activitatea în calitate de distribuitor, precum și pe piață activităților distribuției de gaze naturale, proiectarea și executarea instalațiilor de utilizare a gazelor naturale. Activitatea companiei se desfășoară în peste 35 de localități din județul Harghita, având o cifra de afaceri de 27,3 milioane de lei și 29 de salariați.

Grafic Risco

Evoluție spectaculoasă a profitului pentru E.ON și scădere drastică pentru Engie, în 2021 față de 2020.

Grafic Risco

Compania din top cu cei mai mulți angajați este Engie:

 

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed