Pandemia de coronavirus a zguduit cu adevărat lanțul global de aprovizionare.
Multe firme par acum să se aștepte și să se pregătească pentru o economie diferită în anii următori. Într-un astfel de moment, de reinventare, este fructuos să iei în considerare punctele forte. Astfel, am folosit datele CEPII – BACI: International Trade Database pentru a descoperi importul și exportul lider al fiecărei țări în 2019, chiar înainte de pandemie.
Aurul și aurul negru printre cele mai frecvente importuri ale țărilor
În primul rând, o privire asupra importurilor globale. Această hartă prezintă cel mai mare import din fiecare țară, în timp ce graficul inel de mai jos ilustrează cât de frecvent fiecare produs este cel mai important import al unei țări.
Africa are cea mai diversă gamă de importuri de top, de la avioane, țigări și diamante până la ștampile, tuburi și motoare de vehicule. Aurul este cel mai important import în cinci țări, inclusiv Marea Britanie și Elveția. Marea Britanie este ceea ce este cunoscut ca un „centru terminal” pentru aur, ceea ce înseamnă că, comerțul cu aur este semnificativ, în ciuda faptului că nu exploatează foarte mult pe patrie. Comerțul nominal cu aur este atât de semnificativ încât deformează cifrele comerciale generale ale guvernului, făcându-le să pară mai sănătoase decât sunt.
Un scurt avantaj al pandemiei a fost că toată lumea și-a oprit motoarele și a încetat să-și mai folosească mașinile. Cu toate acestea, deoarece petrolul este cel mai comun „import de top” din întreaga lume (128 de țări), impactul asupra economiei a fost semnificativ. Statele Unite au importat 7,86 milioane de barili pe zi în 2020 – cea mai mică cifră din 1991.
Insulele Pacificului de Sud Exportă o mulțime de ton
Apoi, am procedat la fel cu exporturile. Iată o privire asupra superstarurilor exporturilor la nivel mondial și o defalcare a diviziunii în produse. În graficul de mai jos aveți o privire detaliată asupra exporturilor de top continent pe continent.
Exporturile sunt locul în care începem să vedem specialitățile regionale intrând cu adevărat în joc. De exemplu, aproape fiecare țară cu aur ca export principal este în Africa sau Orientul Mijlociu. Și insulele Oceaniei împart tonul ca produs local cel mai solicitat. Petrolul reprezintă puțin peste 25% din importurile de combustibil ale Regatului Unit, dar Marea Britanie exportă de obicei mai mult decât importă – după ce l-a rafinat pe parcurs.
Petrolul este cel mai comun export: este cel mai vândut în 59 de țări. Aurul și tonul urcă pe locul doi și al treilea, poziții ocupate de circuite electrice și medicamente pentru import. Tonul valorează mult mai mult atunci când este procesat, așa cum demonstrează un plan de creștere a exporturilor de ton din Barbados cu aproape 2.500%.
Cele mai importante exporturi din America de Nord
Petrolul este cel mai frecvent export de top din țările nord-americane, prezentând aproximativ un sfert dintre cele enumerate (șase din 23). Există mai multe exporturi „al doilea loc” care apar în două țări fiecare, inclusiv instrumente chirurgicale (Costa Rica și Dominica) și tricouri (El Salvador și Haiti).
Statele Unite și Canada se numără printre cele cu petrolul ca export de top. Cu toate acestea, SUA iau în considerare în prezent o interdicție a exporturilor de țiței pentru a contracara creșterea prețurilor la carburanți.
Cele mai importante exporturi din America de Sud
Patru țări din America de Sud au petrolul ca export principal. Cuprul (Chile, Peru) și boabele de soia (Brazilia, Paraguay) sunt al doilea cel mai răspândit – Argentina agravând economia soiei cu exporturile sale de ulei de soia.
Abundența de pini din Uruguay alimentează exporturile de celuloză de lemn. Exportul de celuloză din America de Sud în Europa este o piață semnificativă în general – în ciuda temerilor legate de tulpina ecologică a recoltării arborilor cu creștere rapidă din pădurea tropicală.
Cele mai importante exporturi ale Europei
Două cincimi (39,5%) din țările europene consideră petrolul drept exportul lor principal (17 din 43 de țări). Medicamentele, emițătoarele și motoarele vehiculelor sunt exporturile de top pentru trei țări fiecare. Elveția este singura țară europeană cu aur pentru exportul său de top.
Țintele de decarbonizare vor schimba probabil acest peisaj în următoarele două până la trei decenii. Dar vor exista consecințe secundare pentru alte exporturi. De exemplu, Germania importă acum majoritatea combustibililor fosili, cum ar fi petrolul, după ce a epuizat o mare parte din propriile resurse interne. Actualul export de top al Germaniei este motoarele de vehicule – o industrie care este ea însăși în flux în timpul tranziției la electricitate.
Cele mai importante exporturi din Orientul Mijlociu și Asia Centrală
Eliminați petrolul din exporturile acestei regiuni și obțineți o listă de cumpărături fermecătoare: curmale, diamante, pește, aur, medicamente și ulei de măsline. Cu toate acestea, bogăția de resurse naturale a Orientului Mijlociu înseamnă că petrolul rămâne cel mai important export în 13 din cele 23 de țări din această regiune.
Curmalele și diamantele sunt cele mai importante exporturi din Palestina și, respectiv, Israel.
Restul exporturilor de top din Asia și Oceania
Legăturile petroliere cu tonul în această regiune, depășind exporturile în șase țări fiecare. Națiunile petroliere sunt concentrate în Asia, în timp ce țările tonului sunt în Oceania. Patru țări asiatice se laudă cu circuite electrice pentru exportul lor de top.
Sri Lanka joacă un rol de sprijin major în regiune: este singura țară din lume în care exportul de top este sutienul. Țara din Asia de Sud caută pe termen lung, cu comerțul său în plină expansiune cu articole de îmbrăcăminte, dubland durabilitatea mediului și practicile de lucru etice.
Cele mai importante exporturi din Africa
Aurul și petrolul domină exporturile Africii, depășind fiecare 13 țări. Metalele precum cuprul, aluminiul și titanul sunt, de asemenea, predominant.
Africa are cele mai multe diamante din lume, iar numai Congo are resurse naturale în valoare de trilioane de dolari. Deci, de ce – când petrolul, aurul și diamantele sunt exporturi atât de importante – Africa este percepută ca un continent în curs de dezvoltare? Deși răspunsul este complex, acesta se poate reduce la conducerea coruptă din țară și la neocolonialismul din străinătate.
Puterea oamenilor din spatele importului/exportului
Pe măsură ce economia globală se luptă să revină în picioare, este esențial să ne amintim că importurile/exporturile nu sunt singura parte a pieței care este criticată. Forța de muncă, de asemenea, a avut de suferit, iar oamenii – muncitori și consumatori – sunt cei care vor alimenta redresarea, pe care trebuie să le servească noua economie.
Autor: Victoria Anghel
Sursă date: CEPII – BACI: International Trade Database at the Product-Level.
Sursă foto: intradebook.com