Peste 130 de țări au stabilit sau iau în considerare un obiectiv de zero emisii nete până în 2050.
Cu toate acestea, atingerea zero net la scară globală necesită investiții în climă de 125 de trilioane de dolari până în 2050, potrivit cercetărilor comandate de Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC).
Deși acest nivel de investiții nu a fost încă atins, este în creștere. În 2021, lumea a cheltuit 755 de miliarde de dolari pentru implementarea tehnologiilor energetice cu emisii scăzute de carbon, în creștere cu 27% față de anul precedent.
Acest grafic evidențiază primele 10 țări cu investiții în energie cu emisii scăzute de carbon în 2021, folosind date de la BloombergNEF.
Investiții în tranziția energetică pe țară
Primele 10 țări au investit împreună 561 de miliarde de dolari în tranziția energetică, aproape trei sferturi din totalul mondial.
China și-a crescut investiția totală în tranziția energetică cu 60% față de nivelul din 2020, cimentându-și și mai mult poziția de lider global. Capacitatea eoliană și solară a țării a crescut cu 19% în 2021, transportul electrificat reprezentând, de asemenea, o mare parte a investiției.
În continuare, SUA au investit 114 miliarde de dolari în energie curată anul trecut, în creștere cu 17% față de 2020. Mai multe țări europene s-au clasat, de asemenea, în top 10, Germania, Regatul Unit și Franța completând primele cinci. În total, țările europene au investit 219 miliarde de dolari în tranziția energetică.
Ce tehnologii cu emisii reduse de carbon atrag investiții?
În timp ce primele 10 țări oferă o imagine de ansamblu asupra locurilor în care se fac investițiile, este, de asemenea, interesant de văzut care sectoare înregistrează cele mai mari afluxuri de capital.
Iată o defalcare a investițiilor în tranziția energetică pe sectoare în 2021:
Energiile regenerabile au reprezentat aproape 50% din investiția totală în 2021. Cu toate acestea, transportul electrificat a determinat o mare parte a creșterii, deoarece mai multe țări au avans în trecerea la vehiculele electrice.
Energia nucleară a acumulat, de asemenea, aproximativ 32 de miliarde de dolari în investiții, pe măsură ce crește convingerea că poate furniza energie electrică fiabilă, fără carbon. Dar cel mai mare câștig procentual global a fost observat în materialele durabile, inclusiv reciclarea și bioplasticul, care au dublat activitatea de investiții în 2021.
Sursă foto: unsplash.com