The Economist – Creșterea economică globală încetinește, dar nu se oprește (încă)


Din 1900, economia globală a intrat în recesiune, așa cum este definită de o scădere de la an la an a PIB-ului pe persoană, în medie aproximativ o dată pe deceniu. În 2020 lumea a cunoscut cea mai profundă recesiune de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. La doar doi ani după, ne așteaptă o altă recesiune?

Îngrijorările cresc cu siguranță. Războiul din Ucraina a declanșat creșterea prețurilor la alimente și energie, care au afectat puternic veniturile pe gospodărie. Blocajele din China perturbă lanțurile de aprovizionare. Iar băncile centrale cresc rapid ratele dobânzilor pentru a domoli inflația. Temerile legate de starea economiei mondiale au zguduit piețele financiare. În ultima lună, piețele de valori ale statelor bogate au scăzut cu aproape o zecime. Activele riscante, inclusiv acțiunile din domeniul tehnologic și criptomonedele au primit o lovitură urâtă. În ce măsură se realizează deja temuta recesiune? O privire asupra datelor oferă motive pentru un optimism prudent – cel puțin pentru moment.

Într-adevăr, în multe țări, oamenii se comportă ca și când recesiunea ar fi deja aici. În OCDE, un club format în mare parte din țări bogate, care reprezintă 60% din PIB-ul global, încrederea consumatorilor este acum mai scăzută decât era atunci când a lovit coronavirusul (vezi graficul 1). Conform unei estimări preliminare prezentată luna aceasta, pe 13 mai, de către Universitatea din Michigan, un indicator al sentimentului consumatorilor americani a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii zece ani. Respondenții au devenit îngrijorați cu privire la propria lor situație financiară. Doar câțiva dintre ei au considerat că este un moment propice pentru a cumpăra bunuri de folosință îndelungată, din cauza inflației ridicate. Atunci când consumatorii se abțin de la cheltuieli, economia încetinește.

Cu toate acestea, până acum, ceea ce spun și ceea ce fac oamenii par a fi lucruri total diferite. Rezervările globale la restaurante pe OpenTable, un website de rezervări, sunt încă peste nivelul de dinaintea pandemiei. În America, gradul de ocupare al hotelurilor este încă în creștere. O măsură de înaltă frecvență a obiceiurilor de cheltuieli ale britanicilor, elaborată de Oficiul Național de Statistică și Banca Angliei, arată că oamenii se abțin prea puțin de la activitățile de socializare sau achizițiile care ar putea fi amânate.

Consumatorii vor putea continua același ritm de cheltuire al banilor pentru o vreme, chiar dacă inflația scade puterea de cumpărare. Potrivit estimărilor noastre, gospodăriile din OCDE mai au încă aproximativ 4 trilioane (miliarde par puține) de dolari (în valoare de 8% din PIB) din economiile acumulate în timpul pandemiei. Și, contrar presupunerilor obișnuite, nu toți acești bani sunt în mâinile bogaților. Conturile bancare ale familiilor cu venituri mici din America erau încă cu 65% mai consistente la sfârșitul anului trecut decât în 2019.

Afacerile încă par mai rezistente. Mulți directori de companii s-au plâns de costurile vertiginoase privind veniturile din perioada recentă. Însă măsura de încredere în afaceri a OCDE rămâne solidă. Datele de la Indeed, un website cu locuri de muncă, sugerează că locurile vacante din statele bogate și-au încetat creșterea, dar sunt încă destul de multe. Există și apetit pentru investiții. Analiștii de la banca JPMorgan Chase consideră că cheltuielile globale de capital au crescut cu 7,6% în primele trei luni ale anului, comparativ cu anul precedent, de două ori mai mult decât rata de la sfârșitul lui 2021.

Unele țări par slabe într-adevăr. Banca Goldman Sachs produce un ”indicator de activitate curentă”, o măsură de înaltă frecvență a creșterii economice bazată pe o combinație de sondaje și date oficiale. Economia Rusiei a încetinit brusc de când țările occidentale au impus sancțiuni ca răspuns la invazia Ucrainei. Iar în China, unde strategia toleranței zero pentru covid adoptată de guvern a dus la cele mai stricte perioade de lockdown de la începutul anului 2020, economia este foarte posibil în scădere (vezi graficul 2). Datele publicate pe 16 mai au arătat că producția industrială a scăzut cu 2,9% în aprilie, comparativ cu anul anterior, iar vânzările cu amănuntul au scăzut cu peste 11% (înainte de ajustarea inflației). Potrivit lui Ting Lu și colegilor de la banca Nomura, 41 de orașe care reprezintă aproape 30% din PIB-ul Chinei erau încă în carantină totală sau parțială pe data de 10 mai. O serie de indicatori ”în timp real” ilustrează daunele în continuă desfășurare aduse economiei. De exemplu, veniturile obținute din filmele box-office au fost cu 82% mai mici în cele cinci zile anterioare de 4 mai decât cu un an în urmă.

Dar majoritatea țările sunt mai puternice. Adaptând o serie de PIB săptămânal pentru 45 de țări, inclusiv India, Indonezia și statele G7, realizată cu ajutorul datelor preluate de pe internet de către Nicolas Woloszko de la OCDE, estimăm o creștere a PIB-ului global constantă în ultimele trei săptămâni (vezi graficul 3).În general, măsura activității economice a lui Goldman este mai mică decât era la începutul anului 2021, când economiile s-au redeschis, dar este încă respectabilă.

Datele ar putea fi totuși răsturnate –dacă Rusia închide robinetul de gaz către Europa, China înăsprește și mai mult restricțiile de carantină sau dacă băncile centrale sunt forțate să majoreze ratele dobânzilor mai repede decât se așteaptă în prezent. JPMorgan notează că atunci când piața muncii din America s-a mai confruntat cu același grad de scădere în trecut, a urmat o recesiune pe ”termen mediu”. Dar a 12-a recesiune globală de după 1900 nu pare să fi început încă.

 

 

 

 

Sursă: The Economist

Traducere text: Denisa A

Sursă foto: tehrantimes.com

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed