Telescopul Vera C Rubin și inovația AI descoperă un asteroid periculos care a scăpat detecției NASA

Near-Earth asteroid, computer artwork.


Inteligența artificială a descoperit un asteroid periculos care a evadat observațiile anterioare, inclusiv ale sistemului ATLAS, finanțat de NASA.

Algoritmul avansat, denumit HelioLinc3D, dezvoltat de Universitatea din Washington, a identificat asteroidul 2022 SF289. Acesta are o lungime de 600 de metri și ar putea reprezenta o amenințare serioasă pentru Pământ. Descoperirea a fost făcută în timpul testării algoritmului folosind datele sondajului ATLAS din Hawaii.

Conceput pentru Observatorul Vera C Rubin, aflat în construcție în Chile, HelioLinc3D ar putea beneficia de capacitatea impresionantă a observatorului de a detecta obiecte cerești slabe, datorită oglinzii sale gigantice și a camerei de 3.200 de megapixeli.

În timp ce metodele tradiționale necesită patru imagini pe noapte pentru a identifica un obiect în mișcare ca fiind un asteroid, software-ul HelioLinc3D reduce această nevoie la jumătate.

Prin demonstrarea eficienței în lumea reală a software-ului pe care Rubin îl va folosi pentru a căuta mii de asteroizi potențial periculoși încă necunoscuți, descoperirea lui 2022 SF289 ne face pe toți mai siguri“, a declarat Ari Heinze, principalul dezvoltator al HelioLinc3D și cercetător la Universitatea din Washington.

Există multe corpuri cerești în sistemul nostru solar, și deși multe sunt inofensive, unele se apropie periculos de mult de Pământ. Obiectele din apropierea Pământului (NEO) trebuie urmărite atent pentru a evita eventualele impacte catastrofale.

Deși 32.000 de NEO-uri au fost identificate până acum, se crede că există încă peste 10.000 de asteroizi de minim 460 metri lungime care așteaptă să fie descoperiți. Aceste obiecte sunt adesea prea slabe pentru a fi detectate cu tehnologiile actuale.

 

Sursă foto: gettyimages.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed