Tehnologia poate face relațiile mai superficiale


Conectivitatea socială este cheia fericirii. Dacă o diminuați, vă va fi mai rău – și la fel și celor dragi, în special copiilor dumneavoastră. Un sondaj din 2014 a dezvăluit că 62% dintre copiii din SUA credeau că părinții lor sunt prea distrași pentru a-i asculta; motivul nr. 1 a fost utilizarea telefonului de către părinți.

Modul în care distracțiile solitare, cum ar fi scroll-ul sau navigarea, reduc conexiunea socială este clar: le faci în loc să interacționezi. Dar comunicările virtuale, cum ar fi trimiterea de mesaje text, sunt prin concepție interactive și ar trebui, teoretic, să fie mai puțin dăunătoare. Problema este că, odată cu aceste tehnologii, pierdem dimensionalitatea. Mesajele text nu pot transmite foarte bine emoțiile, deoarece nu ne putem auzi sau vedea interlocutorii; același lucru este valabil și pentru DM-urile din social media. (De cele mai multe ori, social media este folosită nu pentru a comunica cu o singură persoană, ci pentru a transmite către un public mai larg). Aceste tehnologii sunt pentru interacțiunile în persoană ceea ce o versiune pixelată alb-negru a Giocondei este pentru lucrul real: identificabilă, dar incapabilă să producă aceleași efecte emoționale.

În cazul comunicațiilor cu o dimensiune redusă, avem tendința de a sări de la o persoană la alta și, astfel, schimbăm profunzimea cu amploarea. Acesta este motivul pentru care conversațiile față în față tind să fie mai ample decât cele purtate prin text. Cercetările au arătat că conversațiile mai profunde aduc mai multă bunăstare decât comunicările scurte. Între timp, într-un studiu longitudinal recent, adolescenții care trimiteau mesaje text mai des decât colegii lor aveau tendința de a experimenta mai multă depresie, mai multă anxietate, mai multă agresivitate și relații mai slabe cu tații lor.

Ar putea părea ciudat că – chiar și în afara circumstanțelor impuse de pandemie – am adopta în mod voluntar tehnologii care ne afectează fericirea. Există două explicații majore: comoditatea și curtoazia. Vegetația în fața unui ecran (ceea ce nouă din zece adolescenți americani spun că fac pentru a “trece timpul”) este pur și simplu mai ușor decât să vorbească cu o persoană, iar comunicările virtuale, cum ar fi mesajele text, sunt mai rapide și mai ușoare decât o vizită sau un apel telefonic. Gândiți-vă la aceste tehnologii ca la mâncarea de tip grab-and-go de la un magazin de proximitate: Nu este grozavă, dar cu siguranță este ușoară – și după ce mănânci destui burrito la microunde, uiți ce gust are cea adevărată.

Pe măsură ce mesajele text și rețelele de socializare au proliferat, mulți oameni se îngrijorează de faptul că a lua legătura prin intermediul comunicațiilor de modă veche va fi greoi pentru alții. L-am întrebat odată pe unul dintre copiii mei adulți, în timp ce îi trimitea mesaje unui prieten, de ce nu a tastat 10 numere și a vorbit cu el. “Ar fi fost nepoliticos”, a răspuns el. În 2019, cercetătorii au descoperit că familiile aflate la distanțe mari favorizează adesea comunicările asincrone, cum ar fi trimiterea de mesaje text, pentru a minimiza intruziunile în timpul celorlalți. Asta nu înseamnă că tendința este universală; îmi sun toți copiii aproape în fiecare zi pe FaceTime (și mă prefac că nu observ supărarea lor).

Abandonarea internetului și eliminarea comunicațiilor virtuale din viața dumneavoastră nu este, în mod clar, soluția. Acest lucru v-ar izola și v-ar compromite capacitatea de a vă câștiga existența. Cu toate acestea, pe baza cercetărilor, puteți învăța să folosiți tehnologiile pentru a vă completa, și nu pentru a vă înlocui, relațiile. Iată două modalități de a face acest lucru, conform The Atlantic.

1. Alegeți interacțiunea în locul vegetației.

Nu este nimic revoluționar în legătură cu această regulă – acum 45 de ani, părinții mei mi-au spus să ies afară cu prietenii mei în loc să mă uit la televizor. Diferența acum – în afară de faptul că televizorul nu mai încăpea în buzunar – este dovada empirică: Astăzi, știm că, în exces, distracția solitară și bazată pe ecran scade fericirea și poate duce la tulburări de dispoziție precum depresia și anxietatea.

Pentru a vă scoate din obiceiurile suboptime, folosiți opțiunile dispozitivelor care vă informează cu privire la timpul pe care îl petreceți pe rețelele sociale și pe internet și limitați-vă la o oră pe zi sau mai puțin. O altă abordare populară, care nu a fost încă testată în cadrul cercetărilor academice, este transformarea dispozitivelor dvs. de la culoare la scala de griuri. Fiul meu a făcut acest lucru și jură că i-a scăzut masiv timpul de vegetație.

2. Creați o ierarhie de comunicare.

Este nerezonabil să te aștepți ca cineva să nu mai trimită mesaje text, dar poți apela mai puțin la ele dacă ai stabilit o “ordine de operațiuni” pentru a vorbi cu prietenii, colegii de serviciu și cei dragi. Atunci când este posibil, faceți un efort să vă întâlniți în persoană – în special cu apropiații dumneavoastră. Un studiu din 2021, publicat în revista Computers in Human Behavior Reports, a arătat că, cu cât mai multă comunicare față în față aveau oamenii cu partenerii lor, cu atât se simțeau mai înțeleși și mai mulțumiți de relația lor. Atunci când întâlnirea este imposibilă, folosiți tehnologia față în față sau telefonul. Trimiteți mesaje text sau folosiți o tehnologie similară doar pentru chestiuni impersonale sau urgente.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed