Tehnologia care ar putea crește PIB-ul României


Dispozitivele IoT (Internet of Things) sunt din ce în ce mai răspândite în România în diverse sectoare, cum ar fi energia, transporturile, retail și sănătate, dar sunt din ce în ce mai prezente și în viața de zi cu zi a consumatorilor, deoarece majoritatea oamenilor au un smartphone în buzunar.

Cu toate acestea, pentru a accelera adoptarea și implementarea soluțiilor IoT la nivel național, este necesar să se investească peste 2 miliarde de euro în infrastructura 5G, o tehnologie care va debloca potențialul Internet of Things.

În plus, interesul sporit pentru soluțiile IoT și implementarea dispozitivelor în diverse industrii și sectoare ar putea aduce României un PIB suplimentar de miliarde de euro, energia, transporturile și sănătatea fiind domenii în care Internet of Things are potențialul de a înregistra progrese semnificative.

„În ritmul în care se mişcă industria acum, ne va lua mulţi ani să avansăm. Suntem cu mult în urma celorlalte ţări din Europa şi în urma SUA în ceea ce priveşte tehnologia 5G, deci infrastructura este foarte importantă. Securitatea cibernetică este şi ea importantă. Cred că nu ar trebui să tratăm IoT ca pe un pericol, ci ar trebui să ne uităm la oportunitate şi să avem un cadru de reglementare realist, care ar putea impune standarde de talie mondială în ceea ce priveşte securitate cibernetică. România este la un punct de cotitură în ceea ce priveşte evoluţia sa digitală şi credem că vom vedea progrese semnificative în următorii cinci ani.”, Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România

Printre industriile care vor beneficia de dispozitivele IoT se numără agricultura, asistența medicală și industria auto. Organizațiile cu utilizare intensivă a datelor au nevoie de infrastructură cloud pentru a le susține scalabilitatea, potrivit lui Bogdan Putinic, CEO al Microsoft România.

Totuși, un obstacol în calea adoptării accelerate a dispozitivelor IoT este lipsa de competențe și cunoștințe digitale în rândul populației românești.

„Un element important care stă la baza adopţiei tehnologiei, în general, este reprezentat de educaţie. Iar dezvoltarea abilităţilor digitale este esenţială pentru ca noi să înţelegem cum vom putea consuma şi beneficia de avantajele tehnologiei. Cred că, la nivel de populaţie, încă nu am înţeles care este potenţialul Internet of Things. Cred că sectorul privat ar trebui să aducă puţin mai multe răspunsuri în faţa oamenilor. Noi investim masiv în programele academice pentru a creşte abilităţile digitale, cunoştinţele şi înţelegerea tehnologiilor”, a adăugat reprezentantul UiPath.

Nivelul scăzut de educație se reflectă și în întârzierea IMM-urilor românești față de jucătorii din alte țări europene în ceea ce privește adoptarea dispozitivelor IoT.

Astfel, în timp ce alte țări de la nivel european și din alte regiuni încep să implementeze dispozitive IoT pentru o mai bună monitorizare și gestionare a animalelor deținute în fermele lor, România este încă sceptică și are nevoie de încurajare pentru a începe să implementeze astfel de dispozitive atât în sectorul privat, cât și în cel public.

 

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed