Țările UE care refuză să accepte migranți ar putea fi nevoite să plătească până la 20.000 de euro per migrant 

Single mother and two small children at the train station


Țările UE care refuză să accepte migranți și solicitanți de azil ar putea fi taxate cu până la 20.000 de euro pentru fiecare migrant, datorită unor propuneri radicale menite să ușureze presiunea asupra țărilor din prima linie, cum ar fi Italia și Grecia, relatează The Guardian.

Miniștrii de interne din cele 27 de state membre vor participa joi la o reuniune importantă la Luxemburg pentru a discuta două propuneri cheie, inclusiv un plan de relocare a peste 100.000 de migranți pe an.

Cu toate acestea, planul este extrem de controversat, iar țările limitrofe UE, cum ar fi Polonia și Ungaria, caută soluții pentru a-și convinge alegătorii.

Propunerile se concentrează pe migrația neregulată în Europa, fiind luat în considerare un pachet de gestionare diferit pentru a face față nivelului crizei migrației observate după izbucnirea războiului din Ucraina și în 2015, când Germania a primit peste un milion de migranți.

Cele două modificări care urmează să fie discutate joi au ca scop o distribuție mai echitabilă în țările responsabile de migrație și răspund apelurilor Italiei și Greciei pentru ca și alte țări din UE să joace un rol în combaterea migrației.

Polonia a declarat deja că nu susține programul de relocare forțată, ministrul adjunct de externe Szymon Szynkowski vel Sek numind-o „pseudo-remediu”. Cu toate acestea, potrivit unor surse, diplomații din statele membre au convenit acum că „nu exista o relocare obligatorie”.

În schimb, politica va încerca să impună „solidaritatea obligatorie”, luând în considerare nu numai capacitatea țărilor de a accepta migranți, ci și circumstanțele interne ale unor țări precum Irlanda, care se confruntă cu o criză a locuințelor, și Polonia, care găzduiește aproximativ un milion de refugiați ucraineni.

Țările care nu pot participa vor trebui să contribuie la un fond central, care va fi folosit pentru a consolida capacitatea financiară a țărilor care îi găzduiesc pe migranți.

Diplomații au refuzat să se refere la informațiile potrivit cărora taxa de participare pentru fiecare cetățean ar fi stabilită la aproximativ 20 000 de euro. În schimb, un „interval de valori” va fi prezentat mâine la o reuniune ministerială la Luxemburg.

Ca motivație pentru țările din prima linie, cum ar fi Spania, Italia, Malta, Grecia și Cipru (cunoscute sub numele de Med5), propunerea include, de asemenea, o limită de timp pentru aplicarea “Regulamentului de la Dublin”.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed