Construcțiile, sănătatea și IT-ul sunt sectoarele economice care au avut de câștigat de pe urma pandemiei. La polul opus, se situează transporturile și industria, conform unei analize făcută de către Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație BNR.
”Ce schimbări a adus pandemia sectoarelor economice? Pe scurt a făcut sectorul industrial să sufere puternic. Între decembrie 2019 și decembrie 2021, peste 60.000 de salariați din sectorul industrial au fost disponibilizați, o parte dintre ei orientându-se spre alte domenii. Astfel, tabloul sectoarelor economice are și câștigători: în construcții, sănătate și ITC a crescut necesarul de forță de muncă, iar per total efectivul de salariați din economie s-a majorat cu 14.000 de angajați în intervalul menționat mai sus”, a spus Popa.
Conform acestuia, în 2022, efectivul salariaților din economie a continuat să se mărească și tot mai multe companii raportează un deficit al forței de muncă, însă evoluțiile la nivel sectorial sunt mixte și în condițiile de incertitudine actuale pot fi și foarte volatile.
”Sectoarele economice au propriile dinamici, având de câștigat cele cu productivitate și cerere ridicată. Toate sectoarele ar fi însă ajutate de mai multă stabilitate și predictibilitate, de reducerea poverii fiscale pe muncă, de reducerea birocrației, de flexibilizarea pieței muncii, de creșterea calității educației publice, de invesții în infrastructură pe bani europeni, de creșterea atractivității României că destinație pentru invesții străine și multe altele. În 2020 România era pe locul 147 mondial la obținerea unei autorizații de construcție. Dacă vi se pare mult, pentru conectarea la electricitate eram pe locul 157…”, a mai afirmat reprezentantul BNR.
Sursă foto: istockphoto.com