Surse Bloomberg – Pentru a-și reduce datoriile, Enel vrea să vândă afacerea din România şi alte active din afara Italiei


Grupul italian de utilităţi Enel SpA analizează noi vânzări de active din afara Italiei, în ideea de a-şi reduce datoriile de 70 de miliarde de euro şi a putea finanţa noi investiţii, au dezvăluit pentru Bloomberg mai mult surse din apropierea acestui dosar.

În luna octombrie, au apărut mai multe știri  despre intenţia grupul energetic grec PPC (Power Public Corporation) de a cumpăra activele grupului Enel din România. Informaţia a apărut în presa din Grecia, care nu a atribuit niciunei surse acceastă informație.

Italienii au mai vrut să vândă acum trei ani operațiunile din România dar s-au răzgândit și au anunțat că vor “suprainvesti” în România, dar asta a fost înainte de venirea crizei. PPC are avantajul că actualul CEO a fost șef al Enel România, deci cunoaște foarte bine compania.

Planul ar putea include vânzarea de participaţii în ţări precum România, Grecia, Australia şi Columbia, au precizat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul. Deocamdată nu a fost luată o decizie iar vânzările ar putea să sufere modificări şi chiar să fie anulate, au adăugat sursele Bloomberg, conform Agerpres.

Vânzarea de active ar putea ajuta la reducerea datoriilor Enel, care la finele lunii septembrie se ridicau la suma record de 69,7 miliarde de euro. Enel are drept obiectiv reducerea datoriilor până la 58-62 de miliarde de euro la finele acestui an.

De asemenea, vânzarea de active face parte din strategia Enel de rotaţie a activelor în ideea de a creşte finanţarea pentru noi investiţii. Directorul general de la Enel, Francesco Starace, va prezenta planul de afaceri al grupului pe perioada 2023-2025 în data de 22 noiembrie.

Companiile europene de utilităţi sunt supuse unor presiuni crescute după ce criza gazelor a dus la explozia preţurilor pe piaţa de energie. Unii dintre cei mai mari producători de energie de pe continent au probleme cu finanţarea şi chiar şi Enel discută o linie de credit garantată de stat în valoare de mai multe miliarde de euro.

Enel ar putea strânge undeva între 15 şi 20 de miliarde de euro din vânzarea de active de pe pieţele emergente, susţin analiştii de la Goldman Sachs într-un raport publicat în data de 7 noiembrie.

Grupul italian a anunţat deja vânzări de active cu un impact estimat de aproape patru miliarde de euro asupra datoriilor grupului. Tranzacţiile anunţate până acum includ vânzarea întregii participaţii la divizia din Rusia, o reţea de distribuţie şi o centrală pe gaze din Brazilia, afacerile din domeniul transportului de electricitate din Chile şi o participaţie la operatorul de reţele inteligente Gridspertise.

Sursă foto: canalsud.ro

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed