Suedia se confruntă cu cea mai mare criză imobiliară din ultimii 30 de ani

Stockholm, Sweden Apartment building and private houses in the suburb of Axelsberg.


Criza imobiliară face ravagii în Europa. Noile cifre furnizate de Statistics Sweden arată că rata construcțiilor de noi proprietăți în Suedia continuă să scadă. Anna Broman, expert în politica proprietății la Federația Suedeză de Construcții (Byggföretagen), solicită crearea unui comitet de gestionare a crizei.

„Suntem în cea mai gravă criză de după 1990. Ratele de construcție a proprietăților vor scădea cu mai mult de jumătate în intervalul de doi ani.

Am pierdut o întreagă generație de muncitori în construcții. Trebuie să ne învățăm lecția, astfel încât acest lucru să nu se mai întâmple. Dacă recesiunea este lăsată să meargă prea departe, va dura foarte mult timp pentru a aduce forța de muncă înapoi în industrie”, a declarat Anna Broman.

Ministrul proprietății Andreas Carlson a susținut că “înrăutățirea situației se datorează în mare parte unor factori externi legați de creșterea ratelor dobânzilor, a inflației și a prețurilor la energie”.

Potrivit datelor de la Statistics Sweden, numărul total de locuințe noi intrate în faza de construcție a fost de 7.437 în primul trimestru, față de 16.675 în aceeași perioadă din 2022. Din cauza întârzierilor de raportare, este posibil ca ultimele cifre să fie revizuite substanțial, dar direcția de deplasare în acest domeniu este clară.

Comisia Europeană se așteaptă ca Suedia să sufere cea mai mare contracție economică din UE în acest an, deoarece se așteaptă ca ratele mai mari ale dobânzilor să afecteze cheltuielile de consum, iar prețurile locuințelor, care și-au revenit recent, să continue să scadă.

Boom-ul imobiliar al țării, care a dus la creșteri ale prețurilor de aproape 250% în ultimele două decenii, a fost alimentat de costurile foarte scăzute ale împrumuturilor și de lipsa de proprietăți de închiriat. Acest deficit de locuințe a împins familiile sărace în locuințe supraaglomerate. În același timp, totalul împrumuturilor ipotecare a crescut cu 459% în ultimii 20 de ani.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed