Subvenția de 3000 de euro din programul Tomata distorsionează piața liberă și a dus la supraproducție în sudul țării. Roșiile se vând în piețe și cu 4 lei/ kg iar en-gros cu 1, 5 lei/ kg


Programul „Tomata“, care a adunat în acest an peste 17.000 de „adepţi“ care vor sprijinul de 3.000 euro, judeţul Olt fiind campion la numărul de cereri depuse (peste 5.800), riscă să distorsioneze din nou piaţa.

Preţul legumelor a scăzut foarte mult, iar fermierii se tem că e doar începutul. Cea mai mare frică este aceea că nu vor avea unde să-şi vândă roşiile, în special, nici pe preţuri de nimic.

Iniţiat în toamna anului trecut, proiectul pieţelor volante aduce în weekend, la Slatina, iar de sâmbătă, 4 iunie 2022, şi la Caracal, producătorii în spaţii de vânzare destinate doar lor.

Aici, spun autorităţile locale, ajung adevăraţii producători, cu marfă de calitate, sigură pentru consum. Cantităţile care pot fi însă vândute sunt infime faţă de cât se produce, deja, în bazinele legumicole de la nivelul judeţului.

Roşiile vândute de producători au scăzut până la 4 -7 lei/kg, în funcţie de dimensiuni, iar cele de import sunt chiar mai ieftine. Până şi „aurul roşu“, cireşele, a scăzut la 15 lei/kg.

„Cât ne-am chinuit noi să-ncălzim, şi-acum ia toţi cei 3.000 euro!“ Dacă pentru consumatori scăderea preţului legumelor este o veste bună, din „patria“ producătorilor se aude deja disperarea.

Producătorii de tomate care s-au chinuit toată iarna şi primăvara să încălzească solariile, cu costuri uriaşe, nu mai au ce face în privinţa preţurilor. Înainte ca ei să-şi fi epuizat marfa produsă cu eforturi disperate pe piaţă apar tomatele din solariile neîncălzite.

Crescând cantitatea, a scăzut preţul. Legumicultorii care nu au investit în încălzire sunt dispuşi să vândă şi ieftin, pentru că şi ei, ca şi „curajoşii“ care au produs timpuriu vor încasa ajutorul de 3.000 euro dat de stat celor înscrişi în programul „Tomata“.

„Acum, cu prelungirea termenului de recoltare (n.r. – s-a fixat la început în program condiţia ca fermierul să recolteze şi să comercializeze până la 10 iunie 3 tone tomate/1.000 m.p., însă între timp termenul de recoltare s-a extins până la 1 iulie), pe noi ne-a terminat. Păi, cât mai chinuit eu, şi de când, şi acum ia şi ei tot ca noi!“, spune un fermier care îşi vinde legumele şi în Piaţa Zahana din Slatina.

Situaţia este aproape dramatică în localităţile cu sute de solarii. În zona de sud a judeţului Olt roşiile se vând en-gros cu 1,5 – 2 lei/kg, iar producătorii sunt la mâna celor care achiziţionează legume cu sutele de kilograme, chiar din poarta fermierului.

Castraveţii au ajuns la 2-3 lei/kg, de la o zi la alta preţul scăzând şi cu 50%.

„Nu poţi să te duci în piaţă şi să vinzi, poate, 100 kilograme pe zi, când eu am cu sutele de baxuri“, explică un legumicultor. Legumicultorul Ilie Ursu, din Rusăneşti, judeţul Olt, spuen că va livra şi la domiciliu tomatele speciale pe care le produce

Producătorii care au avut intuiţia să cultive tomate din soiuri pretenţioase, e drept, şi cu costuri mai mari, speră însă la un preţ bun. Ilie Ursu, din Rusăneşti, este unul dintre aceştia. A cultivat Aurea F1, „roşii foarte-foarte gustoase, ţi se topesc în gură, dar a costat 4,4 lei o sămânţă“.

Deşi foarte căutate de consumatori, nu pot fi livrate către supermarket, pentru că sunt uşor perisabile. Producătorul spune că va începe în zilele următoare recoltarea. S-a gândit la un preţ de 10 lei/kg, asta pentru că vestitele „Rosa“, „care nu sunt la fel de bune“, se vând cu 12 lei/kg.

 

 

Sursă foto – pixabay.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed