SUA se trezește la pericolul nuclear multipolar


În decurs de un deceniu, Statele Unite vor trebui să descurajeze pentru prima dată două mari puteri nucleare, a avertizat administrația Biden, indicând arsenalul rusesc care este tot mai des branduit de Moscova și un stoc chinezesc în expansiune.

Noua strategie de securitate națională (NSS) a Casei Albe prezintă China ca fiind cel mai capabil competitor pe termen lung, dar Rusia ca fiind amenințarea mai imediată și mai perturbatoare, arătând cu degetul spre poziția sa nucleară în legătură cu Ucraina. Ea avertizează că această amenințare ar putea crește pe măsură ce forțele rusești continuă să sufere înfrângeri pe câmpul de luptă.

“Armata convențională a Rusiei va fi fost slăbită, ceea ce va crește probabil dependența Moscovei de armele nucleare în planificarea sa militară”, se arată în proiectul de strategie. Publicarea sa era programată în primăvară, dar a fost amânată din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Vladimir Putin a amenințat că va folosi “toate mijloacele” pentru a apăra teritoriul rusesc, în care a inclus Crimeea, anexată în 2014, și patru regiuni ucrainene pe care le revendică acum. NSS promite că sprijinul SUA pentru rezistența ucraineană nu va fi afectat de astfel de amenințări.

În prefață, Administrația Biden face o distincție între tipurile de amenințări reprezentate de Moscova și Beijing. “Rusia reprezintă o amenințare imediată la adresa sistemului internațional liber și deschis, nesocotind în mod nesăbuit legile de bază ale ordinii internaționale actuale, așa cum a demonstrat războiul său brutal de agresiune împotriva Ucrainei”.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed