Statele Unite se pot considera “liderul lumii libere”, dar un indice de dezvoltare publicat în iulie 2022 plasează țara mult mai jos pe listă.
În clasamentul său global, Biroul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă a coborât SUA pe locul 41 la nivel mondial, față de locul 32 ocupat anterior. Conform acestei metodologii – un model care conține 17 categorii sau “obiective”, multe dintre ele axate pe mediu și echitate – SUA se situează între Cuba și Bulgaria. Ambele sunt considerate pe scară largă ca fiind țări în curs de dezvoltare.
De asemenea, SUA este considerată acum o “democrație defectuoasă”, potrivit indicelui democrației realizat de The Economist.
În calitate de istoric politic care studiază dezvoltarea instituțională a SUA, recunosc aceste ratinguri sumbre ca fiind rezultatul inevitabil a două probleme. Rasismul i-a înșelat pe mulți americani cu privire la asistența medicală, educația, securitatea economică și mediul pe care le merită. În același timp, pe măsură ce amenințările la adresa democrației devin tot mai grave, devotamentul față de “excepționalismul american” împiedică țara să facă evaluări sincere și să își corecteze cursul.
Există și alte modalități de a măsura nivelul de dezvoltare al unei țări, iar în cazul unora dintre ele, SUA se descurcă mai bine.
În prezent, SUA ocupă locul 21 în clasamentul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, care măsoară mai puțini factori decât indicele de dezvoltare durabilă. Rezultatele bune în ceea ce privește venitul mediu pe cap de locuitor – 64.765 de dolari – și o medie de 13,7 ani de școlarizare situează Statele Unite direct în lumea dezvoltată. Clasamentul său suferă, însă, la evaluările care acordă o pondere mai mare sistemelor politice.