Potrivit Deloitte Retail industry outlook 2023, două treimi dintre retailerii intervievați preconizează că, în acest an, consumatorii vor acorda mai multă atenție prețului produselor decât mărcii, ceea ce îi pune pe retaileri într-o poziție dificilă, deoarece se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea acționarilor să crească prețurile pentru a compensa creșterea costurilor.
În același timp, șapte din zece respondenți spun că gestionarea forței de muncă va fi o problemă cheie în acest an și aproape toți cred că inflația va avea un impact asupra profitabilității, iar schimbările în comportamentul clienților le vor afecta activitatea pe termen mediu.
Potrivit sondajului, 70% dintre comercianții cu amănuntul consideră că slăbiciunea susținută a lanțului de aprovizionare va avea un impact asupra creșterii lor în 2023. Pentru a face față schimbării comportamentului consumatorilor, retailerii trebuie să își îmbunătățească infrastructura de comerț electronic, respectiv serviciile de livrare și retur, și să dezvolte vânzările prin intermediul social media, se arată în studiu.
Între timp, cumpărătorii online au așteptări mai mari în ceea ce privește livrarea comenzilor lor, opt din zece retaileri anunțând investiții majore pentru a-și moderniza lanțurile de aprovizionare și distribuție în acest an.
Mai mult de două treimi au anunțat planuri de a oferi consumatorilor o experiență de cumpărare fără întreruperi. dar pentru a face acest lucru trebuie să investească în soluții de livrare mai rentabile, cum ar fi centrele de îndeplinire automatizate.
Aceste soluții ajută la creșterea spațiului de depozitare, la reducerea timpilor de livrare, la ambalarea comenzilor în mai multe magazine și, în cele din urmă, la utilizarea mai eficientă a resurselor umane.
„În România, procentul celor care cumpără online este de doar 46% din cetățeni, dar țara noastră se află printre statele UE cu cea mai mare viteză de creștere înregistrată în ultimii zece ani. Așadar, comercianții trebuie să se adapteze la această tendință și să ofere clienților servicii complexe, asociate comerțului online (modalități mai atractive de prezentare a produselor, procesarea rapidă a comenzilor, retur eficient), dat fiind că, cel puțin în UE, cumpărătorii aleg tot mai des produse din alte state membre”, a declarat Raluca Bâldea, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România, și Liderul industriei de retail și bunuri de larg consum.
În schimb, cercetările arată că creșterea numărului de cumpărături online a dus la o creștere a problemelor legate de gestionarea retururilor în comparație cu vânzările fizice (30% față de 10%). Deoarece nu au posibilitatea de a vedea și de a proba produsul, jumătate dintre consumatori comandă mai multe mărimi și culori pentru a găsi produsul potrivit.
În acest context, comercianții cu amănuntul trebuie să găsească soluții care să ofere informații exacte (dimensiuni, imagini, descrieri) și o prezentare mai atractivă (bazată pe realitatea augmentată) a produselor vândute online.
De exemplu, dacă un articol este vizualizat în trei dimensiuni, rata de returnare este cu 40% mai mică. În plus, utilizarea inteligenței artificiale în sistemul de analiză poate preveni retururile frauduloase și reduce timpul de returnare prin identificarea clienților de încredere. Aceste instrumente nu numai că vor reduce costurile, dar vor îmbunătăți și experiența clienților.
Sursă foto: istockphoto.com