STUDIU: Calitatea vieții digitale în lume. România ocupă locul 27 la accesibilitatea internetului


Concluziile cercetărilor globale privind calitatea vieții digitale (DQL) în 110 țări, adică pentru 90% din populația lumii, arată pentru anul trecut o creștere a calității vieții digitale în România față de anul precedent.

Țara noastră ocupa în 2021 locul 34 în lume, în urcare cu cinci poziții, și locul 23 în Europa, potrivit studiului realizat de compania de securitate cibernetică Surfshark, care indexează țările în funcție de pilonii fundamentali care definesc calitatea vieții digitale (DQL).

Indicele DQL este calculat analizând impactul a cinci piloni de bază:

  • accesibilitatea internetului – locul 27 în lume pentru România
  • calitatea conexiunii – locul 18
  • infrastructura electronică – locul 54
  • securitatea digitală – locul 22
  • guvernarea electronică – locul 56

Acești piloni constau în 14 indicatori interconectați și care lucrează împreună pentru a măsura calitatea digitală globală a vieții.

Cele mai bune atuuri ale României sunt, potrivit autorilor studiului: viteza broadband (locul 3), stabilitatea conexiunii la internetul mobil (locul 20) și accesibilitatea internetului broadband (locul 22).

La polul opus, ne trag în jos: numărul total al utilizatorilor de internet (locul 56), creșterea vitezei de bandă largă (locul 59) și indexul serviciilor online (locul 58).Pe primele locuri privind indicele DQL se află Danemarca, urmată de Coreea de Sud, Finlanda, Israel, SUA, Singapore, Franța, Elveția, Germania, Marea Britanie, Olanda, Japonia, Suedia, Norvegia.

În cadrul acestui clasament, Singapore a ocupat primul loc în ceea ce privește viteza de acces la internet în bandă largă, în timp ce Danemarca a obținut cel mai mare punctaj în ceea ce privește accesibilitatea internetului și infrastructura electronică. Coreea de Sud s-a clasat pe primul loc în ceea ce privește calitatea internetului. Celelalte două criterii, guvernarea electronică și securitatea electronică, au fost câștigate de SUA și, respectiv, de Grecia.

 

 

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com