Studiu BNR – S-au înăsprit condiţiile de creditare ale băncilor pe retail, corporate şi IMM. Pe lângă IRCC şi ROBOR, băncile comerciale au crescut şi marja băncii


În trimestrul al II-lea din 2022 s-au înăsprit condiţiile de creditare pe toate sectoarele: persoane fizice, IMM şi corporaţii (aici poate doar pentru creditele pe termen scurt), conform ultimului sondaj BNR în rândul băncilor comerciale, publicat pe 27 octombrie. Tendinţa de înăsprire continuă. Conform BNR, băncile şi-au crescut şi marja adăugată la creditele cu dobândă legată de ROBOR şi IRCC. Indicii menţionaţi au crescut oricum, după cum piaţa a putut să observe.

„Într-un context caracterizat de deteriorarea perspectivei economice pe termen scurt și mediu, instituțiile de credit din România au înăsprit considerabil standardele de creditare în T2 2022, atât în cazul împrumuturilor acordate populației, cât și al celor acordate companiilor nefinanciare. Pentru T3 2022, băncile anticipează continuarea înăspririi standardelor de creditare pentru împrumuturile acordate sectorului real”, arată ultimul sondaj publicat de BNR privind finanţarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei.

În cazul populației, instituțiile de credit au apreciat că cererea de credite pentru locuințe s-a contractat, în timp ce cererea de credite pentru consum a înregistrat o creștere. Pentru T3 2022, este anticipată continuarea reducerii cererii de credite pentru locuințe, concomitent cu o menținere constantă a cererii de credite pentru consum.

La nivelul companiilor nefinanciare, instituțiile de credit au consemnat o creștere moderată a cererii de credite în T2 2022, iar pentru trimestrul următor anticipează o menținere constantă a acesteia. „La nivelul corporațiilor, standardele de creditare au fost înăsprite pentru toate maturitățile în T2 2022, similar celor de la nivel agregat (16 la sută procent net). În cazul IMM, peste 95 la sută dintre băncile respondente au indicat menținerea constantă a standardelor de creditare, atât în cazul împrumuturilor pe termen lung, cât și al celor pe termen scurt. Pentru T3 2022, instituțiile de credit anticipează o nouă înăsprire a standardelor de creditare la nivel agregat (12 la sută procent net)”, arată sondajul BNR. În cazul corporaţiilor se înăspresc condiţiile de creditare pe termen scurt şi este posibilă o relaxare a creditelor pe termen lung (6% dintre respondenţi). La IMM se înspresc indiferent de perioadă.

Băncile recunosc că, la înăsprirea condiţiilor de creditare a contribuit şi spread-ul ratei medii a dobânzii la credite față de IRCC/ROBOR și ponderea maximă a serviciului datoriei lunare în venitul lunar (1,9 la sută și, respectiv, 2,12 la sută procent net). Conform ultimelor date publicate de BNR în luna august 2022, spread-ul a crescut de la 2%-3% la 4% -5% ca medie pe sistem în cazul creditelor pentru populaţie. Procentul net de creştere a fost cuprins între 1,9% şi 2,12%, conform BNR. Pe zona corporate creşterea este infimă.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed