Străinii cumpără case în Turcia într-un ritm record, pe fondul deprecierii accentuate a lirei turceşti


Contractele de achiziţii de locuinţe în Turcia de către cetăţeni străini au atins un număr record în luna noiembrie, arată datele oficiale publicate marţi, după ce deprecierea lirei turceşti a ieftinit casele pentru cei care le-au cumpărat cu valută.

Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat) a anunţat că 7.363 de locuinţe au fost vândute cetăţenilor străini în luna noiembrie a acestui an, în creştere cu aproape 50% în ritm anual, în condiţiile în care vânzările totale de locuinţe au crescut cu 59% în ritm anual, până la 178.814 proprietăţi.

“Oamenii care caută o locuinţă ca mijloc pentru a se proteja de inflaţie au fost cei care au dus la această creştere dramatică a vânzărilor în luna noiembrie”, a declarat Makbule Yonel Maya, manager la firma TSKB Real Estate Appraisal.

Lira turcească a atins luni un minim istoric, de 14,99 lire pentru un dolar, iar de la începutul anului şi până în prezent moneda turcească a pierdut jumătate din valoare.

În total, străinii au cumpărat peste 50.000 de locuinţe în Turcia în primele 11 luni ale acestui an, în creştere cu aproape 40% în ritm anul. În schimb, vânzările totale de locuinţe în primele 11 luni au scăzut cu 9,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Cele 7.363 de locuinţe vândute străinilor în noiembrie reprezintă cel mai mare număr înregistrat într-o singură lună de la debutul publicării datelor statistice. De departe, cei mai importanţi cumpărători de locuinţe din Turcia au fost cetăţenii iranieni, urmaţi de irakieni şi ruşi. Cea mai populară zonă pentru vânzarea de locuinţe la străini a fost Istanbulul, cu 2.922 de proprietăţi în luna noiembrie, urmată de staţiunea Antalya şi capitala Ankara.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed