Spania este singura țară în care prețurile la energie au scăzut în 2022

High voltage power line on industrial electricity line tower for electrification rural countryside


Spania este singura țară din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în care prețurile la energie au scăzut în 2022, ceea ce duce la o inflație la sfârșitul anului de 5,7%, a cincea cea mai mică dintre cele 38 de state membre, a raportat agenția EFE.

Între decembrie 2021 și decembrie 2022, prețurile la energie au scăzut cu 6,9% în Spania, față de o creștere de 18,4% în OCDE și 25,5% în zona euro, cu același procent pentru Uniunea Europeană.

În spatele acestei scăderi din Spania se află în special aplicarea așa-numitei excepții iberice, care permite impunerea unui plafon la prețul gazelor naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, în schimbul unei compensații pentru operatorii care folosesc acest combustibil.

Totuși, excepția iberică nu explică totul, întrucât reiese că în Portugalia, care beneficiază de același mecanism, prețurile la energie au crescut cu 20,8% în 2022.

Țările OCDE cu cele mai mici creșteri ale prețurilor la energie anul trecut au fost Mexic (3%), Noua Zeelandă (4,1%), Costa Rica (4,6%), Grecia (4,9%) și Norvegia (6,5%).

Pe de altă parte, ratele de creștere au ajuns la 45,5% în Letonia, 52,3% în Marea Britanie și 91,6% în Turcia.

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed