Ministrul Educației a fost într-o școală diun Capitală, în care învață copii din Ucraina și s-a întâlnit cu mai mulți elevi care au statut de audienți la noi în țară – adică pot participa la cursuri, dar nu sunt înscriși ca elevi, ci au cataloage provizorii. Într-o postare pe Facebook, Cîmpeanu are un mesaj pentru toți elevii și profesorii din România, unul care îndeamnă la “eforturi comune“ și la încercarea de a le “oferi șansa unei vieți normale“ refugiaților.
Oficialul spune că s-a întâlnit cu o elevă ucraineancă care “își dorește să învețe și să-și facă prieteni printre colegi“.
“Am vorbit astăzi cu Veronica, o elevă din Ucraina, înscrisă ca audient la o școală din București. Se bucură că poate să meargă la școală. Își dorește să învețe, își dorește să-și facă prieteni printre colegi.
Întreprindem toate demersurile necesare pentru ca școala din România să fie deschisă pentru ea și pentru toți copiii care ajung în țara noastră pentru a se salva din calea războiului“, scrie Sorin Cîmpeanu.
“Acești copii au dreptul la educație, au dreptul de a se putea bucura de tot ceea ce învață, au dreptul de a simți căldura colegilor și de a beneficia de dăruirea profesorilor în condiții de normalitate.
Datoria noastră, inclusiv datoria morală, este să-i protejăm, să le asigurăm condițiile necesare pentru a putea învăța, să-i ajutăm să depășească traumele prin care au trecut. Războiul distruge vieți și destine, iar copiii nu se pot apăra singuri. Au nevoie de liniște, de siguranță, de părinții lor și, nu în ultimul rând, de școală.
Mesajul meu, în calitate de ministru al educației, este pentru toți elevii și cadrele didactice din România: trebuie să depunem eforturi comune, împreună, pentru a-i ajuta pe copiii care fug din calea războiului, trebuie să încercăm să le oferim șansa unei vieți normale.
Mâine mă voi întâlni cu un grup de profesori din Ucraina și România, implicați în educația acestor copii“, încheie acesta.
Sursă foto: Sorin Mihai Cimpeanu | Facebook