Jumătate (49%) dintre elevii participanți la un sondaj online realizat de Salvați Copiii România spun că au fost victime ale bullying-ului, iar unul din zece afirmă că a fost des sau foarte des în astfel de situații, potrivit organizației citate. Participanții la același studiu afirmă într-o proporție foarte mare că au asistat la situații de bullying la școală, iar mai bine de un sfert (27%) admit că au fost agresori.
- Sondajul a fost realizat online, pe un eșantion neprobabilistic, dar eșantionul este unul substanțial, de 4.449 de elevi cu vârste între 10 și 18 ani.
Potrivit anchetei, patru din cinci elevi (82%) spun că au fost martorii unor situații de bullying în școala unde învață, iar circa trei sferturi (73%) – că au asistat la situații de bullying în propria clasă.
În timp ce 49% dintre respondenți afirmă că au fost victime ale bullying-ului, peste un sfert (27%) admit că au fost autori ai actelor de bullying. Unul din 10 respondenți afirmă că s-a aflat des sau foarte des ținta unor fapte de bullying.
Aceeași anchetă online mai arată că, în rândul participanților:
- Practic toți (99%) sunt familiarizați cu termenul de bullying.
- 28% afirmă că au asistat cu frecvență ridicată (des și foarte des) la acte de bullying.
- 21% spun că situațiile de bullying în propria clasă au avut o frecvență ridicată.
- În grupul de prieteni – incidența fenomenului pare a fi mai redusă, aproape jumătate dintre elevi (45%) spunând că au asistat la astfel de situații în grupul de prieteni, în timp ce frecvențele ridicate au fost semnalate de doar 1 din 10 copii.
- Rețelele de socializare sunt indicate ca mediu în care copiii asistă frecvent la situații de bullying – 79% dintre ei afirmând că au asistat la astfel de situații, iar 45% declarând că asistă la cyberbullying des sau foarte des.
- 84% dintre elevi afirmă că, în situații de bullying, au intervenit activ în sprijinul victimei.
- Puțin peste o treime (34%) dintre elevi afirmă că s-au aflat în poziția de martor pasiv la situații de bullying.
- Trei sferturi dintre copii (74%) susțin că discută cu adulții despre situațiile de bullying, iar 22% din ei afirmă că fac acest lucru rar sau foarte rar.
- Peste trei sferturi dintre respondenți (77%) afirmă că, în situații de bullying, adultul care intervine este profesorul diriginte. Cu o frecvență mai redusă (51%) a fost indicat directorul, urmat de alte cadre didactice (42%), alți elevi (35%), profesorul de serviciu (25%), consilierul școlar (18%), în timp ce 2% dintre respondenți susțin că nimeni nu intervine în astfel de situații.
Sursă foto: istockphoto.com