SONDAJ Avangarde – 77% dintre români cred că România se va confrunta în acest an cu o criză economică


Românii se tem în procent semnificativ, 77%, de o eventuală criză economică iar cea mai mare problemă o reprezintă creșterea prețurilor, relevă un sondaj realizat de Avangarde la comanda G4Media.ro.

Potrivit sondajului, românii nu cred că actualii lideri politici sunt bine pregătiți  gestiona criza: doar 14% cred că liderul PNL, Nicolae Ciucă, este pregătit, 13% Marcel Ciolacu (PSD), 3% Cătălin Drulă și 2% George Simion (AUR).

Semnificativ este că 38% sunt de părere că niciul nu este pregătit să gestioneze o eventuală criză. În ciuda scumpirilor la carburanți, 27% spun că circulă cu mașina la fel ca înainte și doar 20% circulă mai puțin.

Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 11 – 16 aprilie, prin metoda interviului telefonic, pe un eșantion de 850 de subiecți, având o marjă de eroare de 3,2%.

Sondajul pe larg

77% dintre cei intervievați de Avangarde cred că România se va confrunta în acest an cu o criză economică, doar 3% nu cred acest lucru iar 17% nu pot aprecia.

28% dintre intervievați identifică războiul drept cauză principală pentru declanșarea unei evenutale crize economice, 23% creșterea prețurilor la energie, 21% efectele pandemiei și doar 11% asociază o eventuală criză cu calitatea guvernării.

14% cred că liderul PNL, Nicolae Ciucă, este pregătit să gestioneze o eventuală criză economică, 13% Marcel Ciolacu (PSD), 3% Cătălin Drulă și 2% George Simion (AUR). Semnificativ este că 38% sunt de părere că niciunul nu este pregătit să gestioneze o eventuală criză, în timp ce 30% nu știu sau nu răspund.

În eventualitatea unei crize economice, 36% dintre români cred că președintele Klaus Iohannis se va implica în gestionarea ei, 30% cred că nu se va implica iar 31% nu știu sau nu răspund.

În ce privește gestionarea problemelor cu care se confruntă acum țara, 39% dintre cei intervievați cred că actuala coaliție PSD-PNL-UDMR a luat măsurile potrivite. 27% nu sunt de acord cu aceste măsuri în timp ce 29% nu știu sau nu răspund.

Creșterea prețurilor reprezintă de departe cea mai mare problemă economică: 78%, doar 8% se tem de creșterea ratelor bancare și doar 5% de șomaj.

43% dintre cei intervievați de Avangarde spun că au amânat achiziționarea unor bunuri valoroase, cum ar fi automobil sau imobil și să pună mai mulți bani deoparte din cauza temerilor că ar putea urma o criză. Totuși, 39% spun că nu au amânat achiziția unor bunuri de valoare.

43% dintre români spun că își permit să meargă în vacanță în acest an, 33% nu își permite iar 21% nu pot aprecia.

Dintre cei care declară că vor merge în vacanță, 37% spun că vor merge în țară, 12% atât în țară cât și în străinătate iar 25% declară că preferă să meargă în străinătate.

În ciuda scumpirilor la carburanți, 27% dintre români declară că circulă cu mașina la fel ca înainte, 20% spun că circulă mai puțin, 11% declară că evită deplasările lungi în țară iar 11% susțin că folossc mai mult mijloacele de transport în comun.

Doar 6% dintre români spun că au cerut o creștere de salariu pe care au și primit-o, 8% declară că au cerut, dar n-au primit iar 61% declară că n-au cerut o mărire de leafă.

 

 

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed